Vrt v maju

Prihajajoči  mesec  je za vrt zelo pomemben, v njem je pestro dogajanje

Deli novico s tvojimi prijatelji

V zelenjavnem vrtu hitimo s sajenjem,  v zeliščnem vrtu nekatere rastline že nabiramo, v sadnem so na razpolago že prvi plodovi. To je mesec, v katerem je prebujenje narave na vrhuncu, za kar poskrbijo tudi temperature.  V zelenjavnem vrtu posejemo na stalno mesto bučke, kumarice, melone in lubenice, tudi fižol. Širok izbor  kakovostnih sadik paradižnikov, jajčevcev, paprik, feferonov lahko že kupimo v specaliziranih trgovinah.  Pri sajenju sadik na stalno mesto je pomembno, da zemljo primerno obdelamo, pognojimo in ko je sadika posajena, tudi izdatno zalijemo. Ne dovolimo si, da bi ob sajenju rastlini primanjkovalo vode, kajti to bi močno vplivalo na rast in razvoj rastline in seveda tudi na naš pridelek. Ne smemo pozabiti tudi na dognojevanje rastlin v rastni dobi, saj bomo s tem dosegli bolj kakovostne plodove in obilnejši pridelek.

V zeliščnem vrtu se  rastline že bujno razvijajo,  še vedno je možno v specializiranih trgovinah dobiti sadike za dosajevanje ali pripravo novih gredic. Mnogo je že dišavnic in zelišč v cvetu. Rožmarin nas že od zime razveseljuje s prijetnim modrim socvetjem, ognjič nas obdarja s svojo izrazito  rumeno oranžno barvo, ki nam polepša dan v turobnih dnevih, pridruži se jim tudi materina dušica, boreč, svetlin, …  Nabiramo lahko  bezeg, brezo, rožmarin, kamilico, koprivo, poprovo meto, pomembno je, da poznamo rastline, ki jih pobiramo, da preverimo, katere dele rastlin se v določenem obdobju nabira in  se poučimo o sušenju in shranjevanju  ter končni pripravi.

Maja nas s plodovi obdarjajo češnje. Delo v sadnem vrtu, vinogradu, oljčniku  je predvsem  zaščita rastlin pred boleznimi in škodljivci, zato moramo biti bolj pozorni in čimprej ukrepati, če opazimo odstopanja na rastlinah.

Okrasni vrt  nas že obdarja s cvetjem nekaterih grmovnic in trajnic,  je pa najboljši termin za zasaditev gredic, na katerih se bohotijo enoletnice, ki nas bodo razveseljevale s svojim cvetjem vse poletje in pozno v jesen. Pomembno je, da pripravimo grede s primerno prstjo in ji dodamo gnojila po potrebi. Za nabavo sadik je  VRTNARIJA MOŠKON  iz Parecaga prava odločitev.  Pri njih lahko dobite rastline za balkonska korita, za gredice v okrasnih vrtovih, za pokopališča, pomagajo vam tudi s svetovanjem, če niste odločeni, kaj bi zasadili. Pri njih najdete zelo širok  izbor salvije, begonije, bidens, alysuma, bršljanke, surfinije, dipladenije, gazanije, fuksije, okrasne koprive, gaure, različnih portulakov, vodenk, nekatere med njimi pa vam lahko ponudijo posajene v obešankah. Na VRTNARIJI MOŠKON vam  korita tudi zasadijo po vašem ali njihovem izboru. Pri enoletnicah moramo biti  pazljivi  pri zalivanju in pri dognojevanju. S skrbnim opravljanjem teh dveh opravil bomo imeli lepe, zdrave, bogato cvetoče rastline do prvih nizkih temperatur.

V vodnih objektih lahko opravimo dosajevanje in presajevanje rastlin, saj je v tem obdobju  v specializiranih vrtnih prodajalnah punudba rastlin velika. Če imamo ribice, moramo poskrbeti, da so primerno prehranjene in je okolje primerno zanje.

Okrasna trata je zdaj lepo odgnala in s tem zahteva tudi redno košnjo. Pri košnji moramo paziti, da nastavimo primerno višino. Pazimo tudi, da je ne napadejo bolezni in da se pleveli ne razširijo, namakanje pa  prilagodimo vremenskim razmeram.