Kako bo regulacija cen elektrike vplivala na njeno porabo

Zaradi regulirane elektrike v Sloveniji številni strokovnjaki opozarjajo na možno povečanje njene porabe. Na ministarstvu pa ne pričakujejo zimskega povečanja porabe elektrike v gospodinjstvih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vlada Roberta Goloba je to poletje sprejela sklepa o omejitvi cen elektrike in zemeljskega plina. Pri elektriki gre za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, pri plinu pa še osnovne socialne službe. Za vse odjemalce električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in kupce lesa za kurjavo je sočasno znižana stopnja DDV na 9,5 %. Trgovci lahko slovenskim gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem (s priključno močjo do 43 kilovatov) od septembra zaračunajo največ 118 evrov na megavatno uro (MWh) za visoko tarifo in 82 evrov na MWh za nizko tarifo, cena v enotni tarifi je 98 evrov na MWh (podobno je pri zemeljskem plinu, kjer je cena omejena na 73 evrov za MWh).

Mnogi strokovnjaki opozarjajo, da se poraba električne energije na ta način ne bo zmanjšala, ampak bo učinek povsem drugačen.

Aleksander Mervar, direktor upravljalca prenosnega omrežja Eles, je za N1 povedal, da če si prizadevamo za zmanjšanje porabe elektrike, bi morala regulirana cena za gospodinjstva in mali poslovni odjem veljati za 85 odstotkov povprečne porabe zadnjih petih let, preostalo elektriko pa bi bilo treba plačevati po polni tržni ceni.

”Regulacija je smiselna, ampak ne za vse količine, saj s tem ne stimuliraš elastičnosti na strani porabe. Smiselna je rešitev, po kateri regulirana cena velja do recimo 80 odstotkov porabe odjemalca v preteklem obdobju, preostanek pa se plača po tržni ceni. S tem odjemalce motiviramo, da porabijo manj.” je za 24.ur povedal Dejan Paravan, nekdanji član uprave Gen-I, zdaj direktor Gen energije.

Na ministrstvu raje stavijo na prostovoljno varčevanje, kljub regulaciji pa ne pričakujejo zimskega povečanja porabe elektrike v gospodinjstvih.