Kako bo župan rešil prostorsko stisko Glasbene šole Koper?

Po dveh prizadevanjih ravnatelja Glasbene šole Koper, da pridobi pozornost občine glede prostorske stiske, je končno prejel pričakovano vabilo na sestanek z županom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V novembru je Glasbena šola Koper naslovila pobudo na Mestno občino Koper, da bi nujno rešila prostorski načrt institucije, ki je bil nazadnje obnovljen leta 1984. Gre za Palačo Gravisi-Barbabianca (Gallusova 2), zgrajee v 18. stoletju. Šolo trenutno obiskuje 800 učencev, število se vsako leto povečuje. Kljub pomembnosti glasbe za naše mesto urejanje prostora, do sedaj ni bilo na seznamu Mestne občine Koper.

Ravnatelj šole, Iztok Babnik, je po dvakratnem pisanju županu končno prejel povabilo na pogovor.

Na sestanku z Alešem Bržanom in predstojnikom urada za družbene dejavnosti Timotejem Pirjevcem se je tako na sestanku pogovarjal o korakih in aktivnostih za rešitev prostorske stiske glasbene Šole. Tako župan kot vodja urada za družbene dejavnosti podpirata prizadevanja ter željo, da Glasbena šola Koper ostane v starem mestnem jedru, in sicer na sedežu na Gallusovi 2 ter dodatno v njeni neposredni bližini, v palači Vissich – Nardi oziroma Fontico.

Ravnatelj je na sestanku dobil zagotovilo, da bo Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIP) pripravljen v letu 2024, za kar bo občina v proračunu namenila 10.000 €.

”Prvi korak je torej narejen, pričakujemo pa tudi naslednje konkretne korake pri zagotavljanju prostorov za izvajanje naše dejavnosti osnovnega in srednjega glasbenega izobraževanja. Leto 2023 tako zaključujemo optimistično, v pričakovanju kontinuiranega partnerskega sodelovanja občine z glasbeno šolo, saj edino to lahko prinese optimalno rešitev prostorske stiske šole in omogoči njen nadaljnji razvoj,” so po sestanku sporočili z Glasbene šole Koper.

Mestna občina Koper je nedavno predstavila načrt za prenovo Kulturnega stičišča Libertas, ki bo v nekaj letih doživelo prenovo in mesto opremilo s potrebno koncertno dvorano. Danes je župan Aleš Bržan na neformalnem srečanju z novinarji potrdil, da bosta Glasbena šola in Libertas zagotovo sodelovala skupaj.