Kako do okulista v času sproščanja ukrepov?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Način dela in obravnave pacientov ob ponovnem začetku nenujnih oftalmoloških obravnav.

 

Ob začetku epidemije koronavirusa so bile na podlagi navodil NIJZ in Vlade RS odpovedane vse nenujne očesne operacije in pregledi. Ker pa se epidemija novega koronavirusa v Sloveniji počasi umirja, je Ministrstvo za zdravje predlagalo postopen začetek izvajanja nenujnih pregledov in posegov pri pacientih, ki nimajo znakov okužbe COVID-19, seveda ob ustreznih zaščitnih ukrepih. Po navodilih Razširjenega strokovnega kolegija za oftalmologijo bodo najprej obravnavani pacienti z resnejšimi boleznimi, postopoma pa tudi tisti, ki jim čakanje na pregled ali poseg ne bi pomembno poslabšalo prognoze. O tem, kaj naj bolniki pričakujejo v naslednjih tednih, smo se pogovarjali z oftalmologoma dr. Petro Schollmayer in prof. dr. Markom Hawlino, ki je tudi predsednik Razširjenega strokovnega kolegija za oftalmologijo pri Ministrstvu za zdravje.

 

V času naraščanja epidemije so se v oftalmoloških centrih izvajali le nujni oftalmološki pregledi in posegi. V naslednjih tednih pa je predvidena ponovna postopna obravnava tudi nenujnih bolnikov. Kaj se bo spremnilo za bolnike ob obisku oftalmologa?

Omeniva lahko tri glavne ukrepe, s katerimi bomo bolnikom zagotavljali čim varnejšo obravnavo. Najprej je pomembno povedati, da se bodo dejavnosti vpeljevale zelo postopno, v odvisnosti od nujnosti, zato tudi ne bodo držali predhodni čakalni seznami. Svoje delo bomo postopoma prilagajali razmeram in ohranili vse ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe. Drug ukrep bo, da bodo bolniki naročeni v precej redkejših časovnih intervalih, kar bo preprečevalo, da več bolnikov skupaj čaka v zaprtem prostoru na obravnavo. To pomeni, da bo v istem času lahko pregledano bistveno manj pacientov kot prej, zato bodo čakalne dobe daljše. Kot tretje, bo potrebno še dolgo uporabljati zaščitno opremo, tu imamo v mislih predvsem maske, ter upoštevati priporočeno distanciranje. To pomeni, da bomo poskušali, kolikor je le mogoče, zmanjšati kontakte in obdržati primerno varnostno razdaljo med bolniki.

 

Kaj pa ostali napotki za preprečitev okužbe?

Zelo pomembno je, da se tudi pacienti obnašajo odgovorno in ne prihajajo na preglede bolni, oz., da ne zamolčijo stikov z okuženimi. Vsak pacient bo pred naročenim pregledom prejel klic, s katerim se bo preverjalo ali je zdrav ter, da ni bil v stiku s kom, ki je okužen s koronavirusom v zadnjih dveh tednih. Ker si kapljice z virusom lahko prenesete na sluznice tudi z rokami, svetujemo, da se čim manj dotikate obraza. Dotikanju oči, ust in nosu se je težko povsem izogniti, saj to navadno delamo nezavedno. Ob srbenju ali draženju oči je potrebno uporabiti čist papirnat robček, ki se ga po uporabi varno zavrže. Če se je potrebno iz kakršnegakoli razloga dotakniti oči – tudi za uporabo očesnih zdravil – si je roke pred in po uporabi potrebno umiti ali razkužiti. Namesto kontaktnih leč je primerneje nositi očala, če pa leče že moramo nositi, so priporočene enodnevne, ki se jih po uporabi zavrže. Vsekakor pa je pomembno tudi to, da na pregled pridete točno ob določeni uri in ne prej, kar omogoča, da so čakalnice čim bolj prazne.

 

Kaj pa, če je potrebno med samo obravnavo vseeno počakati, na primer medtem ko dobite kapljice za širjenje zenic? Kako pacientom zagotavljate, da ne bodo čakali v zaprtem prostoru z drugimi?

Zagotoviti je potrebno dovolj veliko razdaljo med pacienti. Pri nas npr. pacienti na pregled ali med posameznimi postopki obravnave lahko počakajo v atriju, kar praktično izniči možnost okužbe ob upoštevanju distanciranja ter higiene rok. V zaprtih prostorih, pa je potrebno zagotoviti pretok zraka. Japonske študije so namreč pokazale, da drobne kapljice z virusom zunaj ali v prepihu hitro “odletijo”, torej ne lebdijo v zraku okrog nas.

 

Katere spremembe lahko še opazite pri oftalmološkem pregledu?

K sreči koronavirus redko prizadene oči, v 1-3 % lahko povzroča nenevarno površinsko vnetje (konjunktivitis). Smo pa oftalmologi pri svojem delu bolj izpostavljeni, saj je za pregled očesa potreben poseben mikroskop, pri tem pa je zdravnik s svojim obrazom zelo blizu obraza pacienta. Zato je na mikroskop nameščena posebna prozorna pregrada, ki zmanjšuje možnost kapljične okužbe. Bolnik in zdravnik pa morata oba nositi maski, ki dodatno zmanjšata širjenje aerosola z virusom po prostoru. Ob pregledu na mikroskopu je potrebno molčati z izjemo kratkih napotkov, ki jih zdravnik da bolniku, da lahko izvede pregled. O vsem ostalem se lahko potem pogovorimo, ko bomo spet na varni razdalji po opravljnem pregledu.

 

Kakšni so vaši napotki za tiste, ki imajo znake prehlada ali celo bolezni dihal, pa vseeno potrebujejo pregled pri okulistu?

Taki bolniki nikakor ne smejo priti na pregled nenajavljeni, temveč se morajo o svojih očesnih težavah s svojim okulistom najprej posvetovati po telefonu. Glede na očesne in splošne znake in simptome bodo bolniku dana natančna nadaljnja navodila. V kolikor bi šlo za stanja, ki bi se v kratkem lahko nepopravljivo poslabšala, bi ocenili stopnjo tveganja in se odločili za zdravljenje tam, kjer je to najprimernejše in varno.

Upamo, da se bo epidemija koronavirusa kmalu umirila, vendar pa bomo morali biti še dolgo zelo previdni. Upamo, vam da bodo ti napotki v pomoč pri čimbolj varnem obisku pri oftalmologu.

 width=Oglasno sporočilo.