Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov – Nejc Špeh

Deli novico s tvojimi prijatelji

Že ob pisanju teh besed sem dobro vedela, na koga se bom tokrat obrnila za recept, ki nam bo vsem pričaral pravo, pristno kuharijo in s končno jedjo povezal prijatelje in družino.

Izbrala sem Nejca Špeha!

 width=

Voditelja Radia Capris, ki nas vsako jutro, še preden iz kuhinje zadiši prva kavica, napolni z dobro voljo in pozitivno energijo.

 

Nejc je večni zabavljač. Je oseba, ki življenje zajema s polno (veliko) žlico smeha in ljubezni. Oseba, ki se nenehno trudi za boljši jutri in pred seboj postavlja vse: svoje prijatelje, družinske člane in sodelavce.

»Prosti čas preživljam s prijatelji, ker bi bilo brez njih moje življenje ena velika mižerja. Radi se družimo, igramo, zafrkavamo, pečemo in tudi jemo. Za najboljšo nedeljsko kosilo ali pa za “naredet manjado za kompanijo” je prava izbira: črepnja! Če je nimate doma, jo lahko naredite tudi v pečici. Pa začnimo!«

 

 

 

 

Sestavine:

– 2 klobasi

– 1 kg svinjskih reber

– 1 kg svinjske ribice

– 2 rdeči papriki

– 2 rumeni papriki

– 4 čebule

– 2 korenčka

– 1 kg krompirja

– olivno olje, sol, poper

– belo vino

– 2 vejici rožmarina

 

Postopek:

Najprej je treba pripraviti zadostno količino žerjavice za črepnjo. V veliko posodo damo olupljen krompir in vso oprano zelenjavo.

Krompir in čebulo narežemo na četrtine, ostalo zelenjavo pa lahko na manjše koščke, kot to po navadi naredimo za solato. Vse skupaj dobro začinimo s soljo, poprom in oljem ter premešamo, da se okusi lepo povežejo.

 

Nato s soljo in poprom začinimo še meso in pri tem »… dajte res uporabiti sol iz naših solin, ker ta je ta bulša,« poudari Nejc, ki se dobro zaveda, da najboljše sestavine najdemo pri nas na Obali.

 

Na dno črepnje vlijemo malček olja in vso zelenjavo enakomerno razporedimo po njej, na kup zelenjave pa postavimo meso. Čez vse polijemo še nekaj olja in pa seveda belo vino, brez katerega ne gre.

 

Za še malo “gušta” dodamo dve vejici rožmarina in črepnjo pokrijemo.

Žerjavico razporedimo vse okoli nje, pa tudi pod in nad njo, s čimer ji bomo zagotovili dovolj toplote. Črepnja se bo pekla dobro uro in med tem časom nam Nejc priporoča, da spijemo en dober kozarec domačega vina.

 

Po uri pečenja umaknemo žerjavico in odpremo črepnjo. Meso postavimo na krožnik in ga razrežemo, da se kasneje zapeče tudi v notranjosti.

 

Premešamo zelenjavo in odstranimo odvečno tekočino, ampak ne vse, ker se bo v tem primeru zelenjava preveč zapekla.

Meso postavimo nazaj v črepnjo, jo zapremo in pečemo še dodatno uro.

 

»Če boste imeli dobro žerjavico in nekaj sreče, boste uživali v najboljši istrski pojedini! Vsaj zame je tako.« Naš Nejc vam, še s kuhalnico v roki, želi dober tek.

Meni se že cedijo sline, kaj pa vam?

 

Klara Beltram