Kako dolgo lahko stojijo kuhana jajca?

Velikonočni prazniki so mimo, hladilniki pa še vedno polni pisanih pirhov in kuhanih jajc. Ob vseh prazničnih dobrotah se pogosto znajdemo pred vprašanjem: koliko časa so kuhana jajca še varna za uživanje?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ko minejo dnevi druženja in praznovanja, se pojavi pomembno vprašanje: kako dolgo so ta kuhana jajca sploh varna za uživanje v hladilniku?

To je vprašanje, ki se redno pojavlja v velikonočnem času, nanj pa odgovarjajo preverjene in zanesljive ustanove, kot je USDA (Ministrstvo za kmetijstvo ZDA). Po njihovih uradnih smernicah lahko trdo kuhana jajca, ne glede na to, ali so olupljena ali še vedno v lupini, varno hranimo v hladilniku do sedem dni.

Kako pravilno shraniti jajca?


Da bi jajca ostala varna za uživanje, jih je treba pravilno shraniti. Po kuhanju jih je treba ohladiti in najpozneje v dveh urah shraniti v hladilnik. Ta naj bo nastavljen na štiri stopinje Celzija ali manj, jajca pa je najbolje hraniti v zaprti posodi ali v originalni embalaži, stran od vrat hladilnika, kjer je temperatura najbolj nestabilna.

Jajce z lupino ali olupljeno – katero zdrži dlje?


Mnogi se sprašujejo, ali je bolje pustiti lupino ali jajca vnaprej olupiti. Strokovnjaki pravijo, da jajca z lupino zdržijo nekoliko dlje, saj jih ta naravno ščiti. Kljub temu pa tudi olupljena jajca lahko zdržijo vseh sedem dni – le hraniti jih je treba v ustrezni posodi.

Če dvomite o svežini jajc, se zanesite na svoj nos – pokvarjeno jajce ima zelo prepoznaven, neprijeten vonj po žveplu. Spremembe v barvi ali nenavadna tekstura so prav tako znak, da je čas za – smeti.

Za dodatno varnost priporočamo, da na posodo s kuhanimi jajci zapišete datum kuhanja. Tako boste natančno vedeli, do kdaj jih lahko brez skrbi zaužijete.