Ali lahko izboljšamo razpoloženje s hrano?

Ste vedeli, da določena živila izboljšajo razpoloženje in povrnejo energijo?! Morda je čas, da pri izbiri hrane nehamo razmišljati le o kalorijah in upoštevamo smisel zdravega načina življenja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Živila, ki izboljšajo slabo voljo, so predvsem živila, ki vas sproščajo. Obstajajo nekatera živila, ki vplivajo na možganske nevrotransmiterje in hormone, ki nato vplivajo na razpoloženje. Številna živila nas prav tako utrudijo in počijo. Še posebej, če se zaužije v velikih količinah. V primeru, da se prenajedamo, kri teče v želodec, v možganih pa je manj pretoka, kar potem vodi v zaspanost in utrujenost.

 

Začinjena hrana

 

Najboljši način za izboljšanje razpoloženja je vadba, ki jo verjetno že poznate, začinjena hrana pa ima podoben učinek kot vadba na telo. Pekoča hrana spodbuja sproščanje endorfinov, hormonov sreče. Za izboljšanje razpoloženja dodajte začimbe čili, papriko, feferoni …

 

Beljakovine

Z beljakovinami bogata hrana izboljšuje tudi razpoloženje. Takšna hrana nas naredi budne, polne energije in sposobnosti koncentracije.

 

Vitamin B

Raziskave kažejo, da je pomanjkanje vitamina B povezano z depresijo, zato ga za preprečevanje uživajte v zadostnih količinah.Vitamin B imajo na primer šparglji, fižol, sezamovo seme, soja, lubenica.

 

Še nekaj..

– Polnozrnata žita, leča, soja, špinača, repa, brokoli, sončnična semena, pšenični kalčki in pomaranče so uvrščeni na seznam živil, ki so dobra za razpoloženje.

 

Pri prehranjevanju pa je zelo pomembna ozaveščenost in nasvet strokovnjakov je: nehajte jesti samo zaradi stresu. Prekomerni vnos hranilnih snovi v telo povzroča debelost, ki vam lahko oteži življenje ali povzroči zdravstvene težave. Če ste nagnjeni k temu, da jeste, ko ste pod stresom, si v teh primerih prizadevajte izbrati zdravo hrano.