Kako narediti čokolado doma? Imamo recepte!

Včeraj smo praznovali svetovni dan čokolade, in če si niste privoščili (dovolj) te pregrešno dobre poslastice, si jo lahko danes naredite sami. Tokrat na zdrav in ustvarjalen način. Namesto kupljene čokolade z dodanim sladkorjem, priporočamo, da jo narediti kar sami.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ne le, da lahko nadzorujete sestavine, ampak lahko ustvarite tudi različico, ki ustreza vašim prehranskim potrebam – ne glede na to, ali se morate izogibati sladkorju, mlečnim izdelkom ali pa preprosto radi eksperimentirate z okusi. Priprava čokolade doma ni nujno motivirana z zgornjimi razlogi, temveč tudi z željo po ustvarjalnosti v kuhinji.

Če ste se kdaj spraševali, kako narediti čokolado doma, je odgovor presenetljivo preprost. Domača čokolada zahteva le nekaj osnovnih sestavin, vse ostalo pa so le variacije na temo, sestavljene iz dodatkov, kot so oreščki ali živila, znana kot superživila.

Kako narediti čokolado doma?

Če želite, da je vaša okusna in zdrava domača čokolada tudi ljubka majhna bonboniera, kupite silikonske modelčke različnih oblik, kot so srčki, vrtnice ali kaj drugega.

Lahko pa dobite tudi klasičen silikonski modelček, ki je videti popolnoma kot čokolada.

Recept za domačo čokolado

Za pripravo domače čokolade boste morali nekaj sestavin dobiti v specializiranih trgovinah z zdravo hrano ali jih naročiti prek spleta.

To še posebej velja za kakavovo maslo, tukaj pa je recept za preprosto in klasično različico domače čokolade.

Sestavine:

100 g kakavovega masla
50 g bio nesladkanega kakava
2–3 žlice javorjevega sirupa
pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta
ščepec soli

Priprava

Kakavovo maslo kuhajte na pari, dokler ni popolnoma tekoče. Odstavite z ognja in dodajte kakav v prahu, javorjev sirup, sol in vanilijo. Mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
Zmes vlijte v silikonske modelčke ali raven pekač, obložen s peki papirjem.
Pustite v hladilniku vsaj dve uri.
Shranite v hladilniku in porabite v treh tednih ali pa v zamrzovalniku shranite do tri mesece.

čokolada

Domača čokolada brez sladkorja

Za tiste, ki ne želijo dodatnih kalorij zaradi sladil, kot sta med ali javorjev sirup, je odlična sestavina za sladkanje sladilo brez kalorij eritritol. Uporabite lahko tudi stevio.

Sestavine:

100 g kakavovega masla
50 g kakava v prahu
2 žlici eritritola v prahu
pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta
ščepec soli.

Priprava

Ko kakavovo maslo stopite nad paro, vmešajte kakav v prahu in eritritol.
Sestavine zmešajte, dokler ne dobite gladke mase.
Zmes vlijte v model ali modelčke in postavite v hladilnik, da se strdi.

čokolada

Domača čokolada brez kakavovega masla

Čeprav boste pravi okus čokolade dobili prav zaradi kakavovega masla, ki je osnova vsake čokolade, lahko improvizirate in uporabite kokosovo olje, in to storite takole.

Sestavine:

80 g kokosovega olja
40 g kakava v prahu
2 žlici javorjevega sirupa
ščepec cejlonskega cimeta.

Priprava

Kokosovo olje stopite na nizkem ognju. Nato vmešajte vse preostale sestavine.
Mešanico vlijte v model in pred zaužitjem postavite v zamrzovalnik za 30–40 minut.
Preostanek čokolade shranite v hladilniku.

čokolada

Domača čokolada s sivko

Če ste kdaj obiskali kakšno čokoladnico, ste verjetno dobili veliko idej o tem, s čim kombinirati čokolado ali kaj ji dodati. Doma pripravite čokolado s pridihom Sredozemlja.

Sestavine:

100 g kakavovega masla
6 žlic surovega kakava v prahu
2–3 žlice javorjevega sirupa
pol čajne žličke posušene sivke
pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta
ščepec soli.

Priprava

Kakavovo maslo kuhajte na pari, dokler ni popolnoma tekoče.
Odstavite z ognja in dodajte vse preostale sestavine razen sivke.
Sivko še dodatno zmeljite v možnarju in jo vmešajte v zmes.
Napolnite modelčke in jih postavite v hladilnik za vsaj dve uri.

čokolada

Domača čokolada z mandlji in kokosom

Zdaj se poigravamo z okusi in dodatki, in če imate radi kokos in mandlje, sta popolna kombinacija v domači različici čokolade.

Sestavine:

100 g kakavovega masla
6 žlic kakava v prahu
2–3 žlice medu
2 žlici drobno sesekljanih praženih mandljev
2 žlici kokosove moke
ščepec soli.

Priprava

Kakavovo maslo kuhajte na pari, dokler ne postane popolnoma tekoče.
Odstavite z ognja in dodajte kakav, med in sol ter združite v gladko zmes.
Vmešajte mandlje in kokos, nato vlijte v modelčke.
Pred porabo ohladite, preostanek čokolade pa shranite v hladilniku.

čokolada

Čokoladni prelivi

Če želite biti ustvarjalni in preizkusiti različne okuse ali prelive, sledite prvemu receptu za klasično domačo čokolado in pred vlivanjem v modelčke v čokolado vmešajte nekaj teh predlaganih sestavin:

sesekljano suho sadje
ščepec čilija v prahu
1 čajna žlička kave
koščki liofiliziranega sadja, kot so jagode ali maline
1 čajna žlička matcha prahu
različni sesekljani oreščki.