Stroka opozarja, da bi morali zamrzovalnik odmrzniti vsaj enkrat na leto. V primeru, da se led nabira hitreje, pa je priporočljivo postopek ponoviti tudi večkrat. Kopičenje ledu namreč ni le estetska težava, temveč vpliva na delovanje aparata in povečuje porabo električne energije. Redno odmrzovanje zato ni le stvar reda, ampak tudi finančnega prihranka.
Pomemben razlog za odmrzovanje je tudi varnost hrane. Če zamrzovalnik prehitro prekriva plast ledu, lahko pride do nihanja temperature, kar vpliva na kakovost shranjenih živil. Ob odmrzovanju pa se pojavi še ena past – hrana se hitro znajde v tako imenovanem »nevarnem območju« med 8 in 60 °C, kjer se lahko začnejo razmnoževati bakterije. Da bi to preprečili, je priporočljivo živila začasno prestaviti v hladilno torbo z ledom ali jih hraniti v hladilniku, dokler zamrzovalnik ni pripravljen na ponovno uporabo.
Pravilne temperature za varno hrano
Strokovne smernice poudarjajo tudi pomen pravilnih temperatur: hladilnik naj bo nastavljen med 0 in 5 °C, zamrzovalnik pa na okoli –18 °C. Le tako lahko zagotovimo, da hrana ostane varna, sveža in uporabna. Ostanke hrane je priporočljivo pojesti v dveh dneh, če to ni mogoče, pa jih ponovno zamrzniti.
Redno vzdrževanje zamrzovalnika torej ni le dodatno gospodinjsko opravilo, temveč pomemben korak k varni in varčni uporabi hrane ter daljši življenjski dobi aparata. Čeprav zahteva nekaj časa in organizacije, se trud povrne z boljšim delovanjem naprave, nižjimi stroški elektrike in manj zavržene hrane.