Verjetno obstaja toliko trikov in receptov za sarmo, kolikor je restavracij in gospodinjstev na svetu, ki pripravljajo to okusno poslastico za hladnejše dni. Vendar pa nič ni mogoče brez prvega koraka, nekateri bi rekli najpomembnejšega, in sicer, kako sarmo brezhibno zaviti. Vse je v tehniki, vendar se morate dobro pripraviti.
Kako zaviti sarmo?
Prvi korak
Pravilno zavijanje sarme se začne z obdelavo zeljnatega lista. Trdi del “stebla”, ki poteka po sredini lista, je treba zarezati ali stanjšati. To bo omogočilo, da se list lažje prepogne in zavije. Po potrebi lahko ta del še narahlo prerežete, da postane bolj prožen in prilagodljiv.

Drugi korak
Na pripravljen zeljnati list položite primerno količino nadeva. Ne pretiravajte – preveč nadeva lahko oteži zavijanje in povzroči, da sarma med kuhanjem razpade. Konce lista zavihajte proti sredini in nato vse skupaj tesno zavijte. Pomembno je, da sarme pri zlaganju močno stisnemo, da nadev povsem zapolni notranjost zeljnega lista. Na ta način ostanejo čvrste in med kuhanjem ne razpadejo.

Pomemben je tudi nadev
Chef Mario Mihelj je za portal punkufer.hr razkril še svoj recept za nadev.
Mletemu mešanemu mesu dodajte riž, jajca, sol, poper, prekajeno rdečo papriko in malo slanine, kar bo jedi dalo poseben pridih.






