Zimski recept: Domača sarma

Veseli december je tik za vogalom, temperature so vedno nižje, mesta so pripravljena na prižig lučk, ljudje pa na vso hrano, ki jo bodo za prihajajoče praznike pripravljali in delili z dobro družbo. Med ene najbolj priljubljenih zimskih jedi spadajo tudi ene in edine sarme, ki jih nekateri pripravljajo že za božič, še bolj pa sedejo na prvi dan novega leta, ko po dolgi neprespani noči polni žuranja in raznoraznih (alkoholnih) pijač, ob 12.00 sedemo k družinskemu kosilu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pripravimo jih lahko že nekaj dni prej in si tako med prazniki prihranimo kar nekaj časa v kuhinji, ki ga raje izkoristimo za družino, sprehode, obiske, gledanje božičnih filmov … Pa še pravijo, da so sarme drugi dan še boljše kot takrat, ko jih skuhamo. Receptov za pripravo sarme je res veliko, jaz sem izbrala tistega, po katerem to okusno jed pripravljamo tudi doma.

 

Sestavine:

–     1 kg listov kislega zelja

–     1 kg mletega mesa (mešano svinjsko in goveje)

–     poln 2 dcl kozarec riža

–     2 jajci

–     čebula in česen

–     peteršilj

–     sol, poper, sladka paprika

–     olje

–     moka

–     lovorov list

 

Postopek:

Zeljne liste speremo pod vodo (če želimo ohraniti kislost, pa tega ne naredimo). V posodi zmešamo mleto meso, jajci, riž, sol in poper po okusu, sesekljan peteršilj in dva stroka česna. Z nadevom napolnimo zeljne liste in tesno zavijemo, da se ob kuhanju sarme ne odprejo in ostanejo cele. V večjem loncu na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo sladko papriko, sol, poper, lovorov list in ostale začimbe, ki jih želimo ter zalijemo z vodo (nekateri v omako dodajo tudi domačo šalšo). Dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. Zraven lahko primešate še na kocke narezano slanino. Na omako dodamo prazne zeljne liste, nanje zložimo sarme in zalijemo z vodo tako, da jih prekrijemo. Kuhamo prbl. 1 uro, vmes pa po potrebi dolivamo vodo. Ko so sarme kuhane, lahko kot prilogo dodamo pečen krompir, ki ga zabelimo z zaseko in ocvirki.

Tudi tokrat lepo vabljeni, da fotografije svojih sarm (in tudi postopka priprave) pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Z mano lahko delite recept, po katerem sarme pripravljate pri vas doma. Pa naj se veseli december prične!