Poskrbite za zdrav zajtrk

Beljakovine so ena izmed makrohranil, ki jih telo nujno potrebuje. Njihov vnos je v prehrani zelo pomemben, saj je del “gradnikov” (aminokislin), ki jih sestavljajo, “esencialne” vrste; to pomeni, da jih telo  samo ne more proizvesti v zadostnih količinah, zato jih mora dobiti s hrano.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Običajno se potrebi po beljakovinah zlahka zadosti z običajno prehrano, vendar pa količina beljakovin ni enaka za vse; osebe v fazi rasti, starejši, športniki in nekateri bolniki potrebujejo več beljakovin kot odrasli in osebe, ki veliko sedijo. Res je, da so beljakovine prisotne v skoraj vseh živilih, vendar je prav tako res, da niso vse “popolne”; ta “popolnost” se imenuje biološka vrednost. Najboljše in najpopolnejše beljakovine imajo veliko biološko vrednost in jih vsebujejo jajca, mleko in mlečni izdelki, meso in ribe.

Zajtrk

Namen zajtrka je regenerirati telo po postu, ki je trajal od konca prejšnjega obroka. Če ga ukinemo, tvegamo, da se bo pri naslednjih obrokih nakopičil apetit in bomo posledično zaužili prevelike porcije; v praksi se ta energija, ki je v tem primeru ne zaužijemo pri zajtrku, doda h kosilu ali večerji, kar poveča maščobne zaloge zaradi kaloričnega presežka, zato je zajtrk zelo pomemben.

In kako naj bo zajtrk sestavljen?

Razumno je uživanje mleka in jogurta zjutraj, saj so ta živila odličen vir beljakovin, riboflavina (vit. B2), kalcija in (v jogurtu) probiotikov. Z beljakovinami bogata hrana je raznolika, a medtem ko nekateri ljudje brez težav zaužijejo narezke, jajca, tuno v konzervi ali belo meso takoj, ko se zbudijo, drugi tega niso zmožni.

Fermentirana živila, kot so jogurt, kefir, grški jogurt, pinjenec itn. vsebujejo tudi manj laktoze in  jih zato več ljudi, ki imajo z njo težave, bolje prenaša. Jogurt s polnozrnatimi žiti, medom, svežim sadjem in semeni predstavlja okusen zajtrk, ki pokriva potrebe po beljakovinah, sladkorjih, maščobah, mineralih, vitaminih in prehranskih vlakninah za večino splošne populacije.