Kako speči odojka z mehkim mesom in hrustljavo skorjico?

Ste tudi vi ljubitelj odojka, še posebej če ima ta mehko meso in hrustljavo skorjico?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pečene prsi odojka in francoska solata so pogost del prazničnega jedilnika. Če želite speči popolne prsi, upoštevajte te nasvete.

Večer pred pečenjem meso odojka solimo

Če meso solite tik pred pečenjem, boste verjetno spekli kos mesa s slano skorjo in mesom brez okusa. Namesto tega cel kos svežega mesa dobro nasolimo in pustimo čez noč v hladilniku, da se slanost čim globlje prebije v prsi.

Odstranite vso vlago iz mesa

Najboljše rezultate peke odojka boste dosegli, če meso postavite v pečico, ko ima sobno temperaturo. Zato bi bilo dobro želeni kos vzeti iz hladilnika vsaj pol ure ali uro pred peko. S papirnato brisačo odstranite vso tekočino s kože, saj bo koža tako bolj hrustljava.

Zagotovite hrustljavost kože

Z nožem previdno zarežite nekaj milimetrov globoko in dva centimetra v kožo odojka, nato pa ga položite v ogreto pečico. Tako bo maščoba prišla skozi površino mesa, skorjica pa bo na koncu bolj hrustljava in okusnejša.

Ne pozabite na zalivanje

Odojka običajno damo v pečico v globok pekač z začimbami, oljem in korenovkami, med peko pa ga prelivamo s sokom, ki je iztekel iz mesa in ostalih sestavin. Če želite, da ima vaša pečenka posebno dobro aromo, jo vsakih 15 minut prelijte z malo piva. To je idealen trik tudi za nekatere druge pečenke.

Obrnjeno pečenje

Hrustljavo kožico in mehko meso lahko dosežete tudi, če kos materinega mleka položite neposredno na rešetko pečice, pod njim pa postavite pekač z vodo. Neposredna izpostavljenost kože toplemu zraku bo poskrbela za hrustljavost kože, koža bo zaščitila meso pred pretirano termično obdelavo, vsa odvečna maščoba pa bo odtekla v pekač. Pa dober tek!