Kako ukrepati ob piku čebele ali ose

Kaj lahko naredite, da bodo piki manj boleči in kdaj je nujen obisk pri zdravniku?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Piki večine žuželk so si na videz podobni. Povzročijo rdečino in bolečo oteklino, a niso posebej nevarni, le neprijetni. Če ste na pike žuželk alergični, potem je potrebna še toliko večja previdnost. Če nimate večjih težav, pa si lahko pomagate sami z blaženjem otekline, srbečice, rdečice in bolečine. Kljub temu je priporočljivo, da se ob piku ose ali čebele pravilno odzovete.

Če vas piči čebela, čim prej odstranite želo, da se sprosti čim manjša količina strupa. Nato pa na mesto pika položite aspirin, ki ste ga prej dali pod tekočo vodo. Če nimate aspirina, bo zadostovala tudi soda bikarbona. Pol žličke sode zmešajte z nekaj kapljicami vode in položite na mesto pika. Pustite delovati od 10 do 15 minut, nato pa obrišite.

Posledice pika ose so podobne. Mesto pika postane rdeče in oteklo, občutimo bolečino in pekoč občutek, pozneje pa nastopi srbečica. Osa lahko piči tudi večkrat v enem samem napadu, saj želo ne ostane v žrtvi kot pri čebeli. Na oteklino položite hladen obkladek, vnetje pa pomirite z antihistaminsko kremo. Kadar je reakcija močnejša in je oteklina večja, vzamite sistemski antihistaminik v obliki tablet, ki je v lekarni na voljo brez recepta. Lahko uporabite tudi gel ali mazilo.

Alergije na pike žuželk 

Približno pol odstotka ljudi je alergičnih na pik čebele, ose ali podobnih žuželk. Če vas piči žuželka in če se oteklina širi, boli, srbi in se širi rdečica na koži, je možno, da je prišlo do alergijske reakcije. Znaki so lahko še slabost, vrtoglavica, glavobol, bolečine, otekanje udov, pojavijo se lahko težave z dihanjem. V takšnim primerih je nujna hitra zdravniška pomoč.

Pozor! Če se zgodi, da vas žuželka piči v vrat, ustno votlino, je nujna hitra zdravniška pomoč, saj se lahko zaradi pika zadušite! Žuželke privabijo sladke pijače, zato bodite pozorni, da ne zaidejo v pločevinko.

Anafilaktični šok 

Osebe, ki so alergične na pike žuželk, morajo pri sebi vedno imeti prvo pomoč, ki vsebuje injekcijo adrenalina, antihistaminske in kortikosteroidne tablete. Kljub prvi pomoči pa morajo še vedno čim prej obiskati zdravnika.

V hujših primerih lahko pride do anafilaktičnega šoka. Ob tem pride do povečane prepustnosti kapilar, kar povzroči otekanje sluznice in krčenje gladkih mišic. Gre za hudo alergijsko reakcijo, ki prizadene celoten organizem, razvije se alergijski šok z nenadnim padcem krvnega tlaka, hkrati pa se zožijo dihalne poti. Šok se pojavi v nekaj sekundah ali minutah in takšna oseba lahko umre, če ne pride pravočasno do zdravniške pomoči.