Kako uporabiti limone za čiščenje?

Limone so zelo vsestransko sadje v kuhinji, uporabno pri pripravi sladkih in slanih jedi. Vendar ali veste, da se ta dišeči citrus lahko spremeni v odlično čistilno sredstvo za gospodinjstvo?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Limone imajo lastnosti razmaščevanja in preprečevanja neprijetnih vonjav, kar se lahko izkaže za zelo koristno pri odstranjevanju neprijetnih vonjav ali trdovratnih madežev.

Čistilo za pečico

Se zgodi, da med kuhanjem hrane v pečici prši olje ali druge maščobe, ki se naberejo na dnu pečice in na koncu tvorijo trdo skorjo. Če imate pečico, prekrito s plastjo maščobe, lahko uporabite limone in sodo bikarbono za učinkovito čiščenje, pri čemer ne boste zapravili preveč časa za drgnjenje. Pred začetkom čiščenja se prepričajte, da je pečica izključena in da ni priključena na električno omrežje. Najprej enakomerno potresite celotno površino dna pečice s sodo bikarbono, pri tem ne pozabite na vogale. Nato razpršite limonin sok po površini in pustite, da se oblikuje klasična pena kot rezultat kemične reakcije. Pustite, da oba sestavka delujeta deset minut, nato pa površino nežno očistite s spužvo, ki ima rahlo abrazivno lastnost.

Odstranjevanje maščobe iz dna loncev 

Nazadnje, vedno z malo sode bikarbone, lahko z limono odstranite maščobo in zagorele madeže s spodnje strani loncev in ponvic. Začnite s potresanjem majhne količine sode bikarbone po celotni površini, nato pa uporabite polovico limone kot gobico in močno drgnite, pri čemer izkoristite abrazivnost sode bikarbone, da nežno obrišete umazano površino. Po temeljitem drgnjenju pustite, da soda bikarbona deluje nekaj minut, nato pa dobro sperite: rezultati bodo osupljivi.

Sprej za čiščenje stekla in ogledal

Limone lahko uporabite tudi za izdelavo učinkovitega razpršila za čiščenje steklenih oken ali ogledal doma: odstranilo bo prah in madeže, ne da bi puščalo neprijetne sledi. V stekleno posodo s pokrovom položite nekaj limoninih lupin in jih prelijte z vrelo vinskim kisom. Posodo zaprite in pustite lupine stati 24 ur na hladnem mestu. Po tem času tekočino prelijte v razpršilec, dodajte malo vode in s pridobljeno mešanico očistite steklo in ogledala. Presenečeni boste nad učinkovitostjo tega razpršila pri odstranjevanju madežev in sledi.