Kakšne pline proizvajajo žvečilni gumi brez sladkorja?

Žvečilni gumi so navada za mnoge. Sladkor v žvečilnih gumijih škoduje našim zobem, zato so tiste, narejene brez sladkorja, rešitev za naša usta. Kljub temu pa obstajajo negativne posledice.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Žvečilni gumi vsebuje Sorbitol. To je sladkorni alkohol, ki se pogosto uporablja kot sladilo v živilski industriji. Ima sladki okus in se nahaja v različnih vrstah sadja, pa tudi v nekaterih umetnih sladilih,  in bombonih brez sladkorja. Eden od razlogov, da se sorbitol pogosto uporablja kot sladilo, je njegova sposobnost zadrževanja vlage, kar pomaga ohranjati živila sveža. Kljub svojim koristim pa lahko uživanje prevelikih količin sorbitola povzroči prebavne težave, kot so napihnjenost, napenjanje in driska, saj se sorbitol v telesu slabo absorbira

Če pa se sorbitol ne more razgraditi, potuje skozi tanko črevo v debelo črevo, kjer ga druge vrste bakterij razgradijo z fermentacijo. Ta proces fermentacije povzroči nastanek plinov, kar lahko privede do napihnjenosti in celo driske.

Ena od možnih rešitev za intoleranco na sorbitol pri ljudeh bi lahko bila uporaba zdravila imenovanega mesalazin (5-aminosalicilat), ki se običajno uporablja pri zdravljenju ulceroznega kolitisa, Crohnove bolezni in drugih vnetnih črevesnih bolezni.

To zdravilo deluje na podoben način kot bakterije, ki proizvajajo masleno kislino pri miših, obnovijo nizke ravni kisika v črevesju, kjer se množijo bakterije Clostridia.