Lestvica najbolj zdravih rib
Poleg hranilne vrednosti se vse več pozornosti posveča varstvu okolja in trajnostnemu ribolovu. Če pogosto stojite pred ribarnico in niste prepričani, katera riba je najbolj zdrava in tudi dobra za planet, naj vam pomagamo – spodaj najdete vrste, ki so najboljše glede trajnosti, nizke vsebnosti živega srebra in prehranskih koristi, ugotavlja medicinski portal EatingWell.
Skuša
Tiste skuše, ki jih lovijo z učinkovitimi metodami, ne povzročajo resne škode morskim habitatom, zaradi česar so okolju prijazna izbira. Ta riba z močnim okusom je bogata z omega-3 maščobami in beljakovinami (približno 16 gramov v 85 g porciji). Dobro se poda k močnejšim začimbam.
Divji losos (vključno s konzerviranim)
Večina lososov, ne glede na to, ali so gojeni ali ulovljeni v divjini, ima nizko vsebnost živega srebra in drugih onesnaževalcev.
Gojeni in divji losos imata prehransko podobno raven koristnih omega-3 maščob. Konzerviran losos je cenovno dostopnejši in poleg omega-3 maščob je odličen vir kalcija – 85 g vsebuje približno 240 mg, kar je približno četrtina dnevne potrebe odrasle osebe.

Sardine (vključno s konzerviranimi)
Majhne in cenovno dostopne sardine upravičeno veljajo za »superživilo«. V samo 85 g vsebujejo skoraj 300 mg omega-3 maščobnih kislin in so naravno bogate z vitaminom D in kalcijem (približno 25 % dnevne potrebe).
Hitro se razmnožujejo in si zlahka opomorejo od prekomernega ulova. Sardine so odlične tudi v jedeh, kot so testenine z limono in česnom.






