KATERI PREHRANSKI DODATEK JE NAJBOLJ POMEMBNO ZAUŽITI?

V času, ko se približuje zima in razna virusna obolenja, je pomembno zaužiti predvsem tiste prehranske dodatke, ki poskrbijo za močan imunski sistem, zato zdaj priporočam dva:

Deli novico s tvojimi prijatelji

Omega 3 maščobna kislina – je esencialna maščobna kislina in je telo samo ni sposobno proizvesti, zato jo moramo dobiti s prehrano. V telesu sodeluje v številnih procesih, in sicer pri delovanju srca in ožilja, pri rasti in gradnji tkiv, v metaboličnih procesih kot na primer pri izgubi telesne teže, deluje proti povišanemu holesterolu, proti avtoimunskim in vnetnim stanjem in sladkorni bolezni. Zelo pomembno je razmerje med Omega 3 in Omega 6 maščobnimi kislinami, saj tudi  to neravnovesje v razmerju lahko povzroči zdravstvene težave. Sodobna prehrana je nasičena z rastlinskimi maščobami, kar se izraža s prevelikim deležem Omega 6 maščobnih kislin in slabim razmerjem z Omega 3, katerih zaradi premajhnega vnosa mastnih rib (vsaj trikrat na teden) primanjkuje, zato je potrebno Omega 3 dodati v obliki olja (največjo vsebnost Omega 3 ima ribje olje iz jeter polenovke) ali kapsul z ribjim oljem ali iz morskih alg. Priporočeno je zaužitje okoli 1g (1000 mg) Omega3 na dan, kjer naj bo razmerje med DHA in EPA v njem čimbolj enako.

Vitamin D3, ki ga sintetizira koža z izpostavljanjem soncu. Vemo, da je zelo pomemben, toda čemu je namenjen? V prvi vrsti je ta snov bistvenega pomena za pravilno mineralizacijo kosti in zob pri odraslih in otrocih ter pomaga ohranjati vedno optimalno raven kalcija v krvi. Poleg tega je dober za ledvice, arterije in celo telesna tkiva. Poleg tega ima vitamin D priznane koristi za naš imunski sistem, ščiti srce in pomaga preprečevati druge bolezni, povezane s hrustancem in mišicami. Manjši del dnevnih potreb po vitaminu D prihaja neposredno iz prehrane. Odrasli do 50 let in otroci naj zaužijejo vsaj 200 enot na dan, s starostjo od 51. do 70. leta pa preide na 400 enot na dan in 600 za starejše od 70 let. Zmanjšanje ali preobremenitev tega odmerka vodi v vseh primerih do okvare nekaterih organov, skupaj s slabo kalcifikacijo kosti. Večji del potrebe D vitamina pa naše telo proizvede samo z izpostavljanjem sončni svetlobi. Čeprav vitamin D vsebujejo tudi nekatera živila, kakor mastne ribe in drobovina, bi morali za zadovoljiv vnos zaužiti vsaj trikrat na teden, kar je zanemarljivo v primerjavi s količino, ki jo proizvede povrhnjica. Koliko časa naj traja izpostavljanje soncu, da se napolnimo z D vitaminom? V topli sezoni je dovolj le 20 minut na dan, v centralnih urah dneva, pozimi pa pri nas sonce žal pade pod takim kotom, da ne uspe spodbuditi v telesu proizvodnjo D vitamina, zato se  pozimi pogosto pojavi njegovo pomanjkanje in ga je bolje vnesti v obliki prehranskega dopolnila. Ker se D vitamin  absorbira in deluje v sinergiji z vitaminom K, je bolje, če najdemo prehranski dodatek z obema oba v optimalni kombinaciji.

Ne pozabimo na raznoliko prehrano z veliko sadja in zelenjave, saj za normalno delovanje organizma potrebujemo tudi vse ostale vitamine in minerale.