KRILA IN KORENINE 

V zadnjih tednih sem se veliko srečevala z ljudmi, ki jih prej nisem osebno poznala. Vsaj veliko njih ne. To so ljudje, ki želijo dejavno sodelovati v življenju svojega mesta, predvsem pa želijo svoje bogato znanje in izkušnje zastaviti za razvoj prostora, v katerem rastejo ali bodo rasli njihovi otroci in vnuki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Večina teh ljudi ima prepoznavne kariere in njihova imena so že dolgo znana. Pa se ljudje sprašujejo, zakaj jih še zanima ta prostor, ki so ga že zdavnaj prerasli?  Zakaj jih zanima nekaj, kar je v popolni opreki z njimi samimi? Zakaj jih zanimajo skromne ambicije in majhne priložnosti tega domačijskega sveta, ko pa so njihove osebne zgodbe že zdavnaj zapustile dvorišče domače hiše ali domačega bloka. 

Odgovor je zelo preprost. Nihče, ki ne razume in ne spoštuje svojih korenin, ne bo nikoli dovolj razširil svojih kril, da bi z njimi lahko poletel v svet. Velika krila, s katerimi letiš v naročje sveta, so se rodila iz dela, ki si ga opravil na sebi, ko si zbral moč in pogum, da si bil lahko izbran med najboljšimi. Ste kdaj pomislili, da se samo pri najboljših zapiše, od kod so doma? Ker je dom pomemben. Samo pri zdravih koreninah, ki se zavedajo svoje moči, lahko ljudje razširijo krila in živijo svoje sanje. Samo v prostoru, v katerem so ljudje dovolj močni, ljubeče odgovorni in samooskrbni, lahko iz svoje resnične domačijske ljubezni izrišejo pomembne globalne zgodbe prihodnosti, ker letijo na krilih velikih ambicij, ker jih poganjajo vizije prihodnosti, ki se napajajo v znanju. Zato morajo prebujeni ljudje pomagati.  

Če koreninam ne daš zraka, če jim ne daš kril, bodo korenine sprhnele. Ne bo več moči in ljudje bodi živeli zgolj in čedalje bolj svoje šibkosti. Človekove šibkosti so nam znane, saj nas modrejši od nas, pa tudi zgodovina, vse življenje svarijo pred njimi. Zdaj je čas, da se pošteno vprašamo, ali smo res pripravljeni na prhke korenine? Ali se bomo res znali upreti največji nesreči, ki se rodi iz nesamozavesti in šibkosti; impotenci, ki se počasi in populistično všečno vali in dela zanke okoli naših nog? Imenuje se nacionalizem.