Katerim živilom iz trgovine se je najbolje izogibati?

Čeprav moramo vsi kdaj kupiti hrano v trgovini z živili, bi morda morali, ko se bomo naslednjič odpravili v trgovino z živili, preskočiti ta štiri živila.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na huffpostu so o tem povprašali dr. Bryana Quoca Leja, živilskega kemika in industrijskega svetovalca ter profesorico Kali Kniel, mikrobiologinjo z Univerze v Delawareu.

Nepasterizirano (surovo) mleko

Nepasterizirano mleko, znano tudi kot surovo mleko, je mleko, ki ni šlo skozi postopek segrevanja, ki ubija patogene, podaljša rok uporabnosti in ga naredi varnejšega za uživanje. Zaradi tega lahko surovo mleko vsebuje škodljive snovi, kot so salmonela, E. coli, listerija, brucela in druge.

Profesorica Kali Kniel je po navedbah vira tudi pojasnila, da ko je izdelek dejansko kontaminiran s patogenim mikrobom, hrana večinoma ne bo dišala ali izgledala drugače. Čeprav mnogi trdijo, da ima takšno mleko koristi za zdravje, preprosto ni vredno tvegati zaradi številnih patogenih organizmov, ki so še živi v mleku, sploh če prihaja neposredno iz predelovalnega obrata.

Surovi kalčki

Po mnenju strokovnjakov se kalčkom ne bi smeli popolnoma izogniti, a glede na to, da je hrana lahko vir škodljivih bakterij, kot sta E. coli in salmonela, je pomembno, da vse izdelke temeljito operemo, preden jih zaužijemo.

Da bi kalčki vzklili, semena ni mogoče ustrezno razkužiti, da bi uničili vse bakterije, vendar obstajajo pridelovalci kalčkov, ki čiščenju posvečajo veliko pozornosti. Strokovnjaki bi se tega živila izogibali prav zaradi nevarnosti okužbe, čeprav pravilno očiščeno ne bi smelo povzročati zdravstvenih težav.

V naprej razrezani izdelki

Strokovnjaki poudarjajo, da če boste jedli predhodno narezane surove izdelke, se soočate z enakim tveganjem okužbe kot z mikrobi. Preprosto ne morete vedeti, ali delavec, odgovoren za razrez pred pakiranjem, upošteva postavljena higienska pravila in zakone ter kakšne postopke izvaja. Predpakirana hrana mora po zakonu iti skozi strog postopek, hrana, ki je proizvedena in pakirana na mestu, pa ne.

ham 653836 1280

Profesor Kniel še posebej svari pred že narezanimi melonami, saj lahko spodbudijo hitro rast bakterij “Melone so bolj občutljive na kontaminacijo iz več razlogov. Rastejo na tleh, da lahko med postopkom nabiranja vpijejo in zadržijo vodo. Na tleh lahko pridejo tudi v stik z bakterijami iz živalskih iztrebkov. Končno je koža melone ali melone primerna za rast bakterij, saj se lahko patogeni zlahka prilepijo nanjo in prodrejo skozi kožo,” pravi.

Poleg tega, ko gre za pridelke, narezane ali cele, oba strokovnjaka predlagata temeljito pranje pred zaužitjem in shranjevanje v hladilniku.

Topla hrana pripravljena v trgovini

Ko gre za že pripravljeno hrano v trgovinah, supermarketih in podobno, strokovnjaki opozarjajo, da je treba paziti, pod kakšnimi pogoji je pripravljena hrana shranjena, in ne kakšna hrana je ponujena. Pripravljeno hrano je treba hraniti pri določeni temperaturi. Vroča hrana mora biti topla, hladna hrana, pripravljena za uživanje, pa mora biti hladna, da preprečimo morebitno rast bakterij.

Strokovnjakinja svetuje, da se je treba izogibati pripravljeni hrani v trgovini, če sistem za segrevanje hrane ne deluje, če pa se temperatura sistema ohranja nad dovoljeno, potem je za uživanje v redu. Še en namig, ki ga je delila strokovnjakinja, je, da se ponudba že pripravljene hrane med kosilom ali večerjo pogosto obnavlja, izven teh terminov pa obstaja možnost, da bo hrana tam še dolgo časa, zato bi morali biti pri izbiri bolj previdni.

Ta živila zato kupujmo previdno, strokovnjaki pa tudi svetujejo, da se izogibamo izdelkom, ki nam dišijo ali so videti nenavadno, sadje in zelenjavo pa pred uživanjem operemo. Kot dodaten nasvet strokovnjaki pravijo, da je treba vrečke za živila za večkratno uporabo pogosto prati in se jih izogibati uporabi za druge stvari.