Osvežilni recept: Metin sirup

Poletne temperature in vreme so končno prišli v naše kraje, toplejše ozračje pa kar kliče po osvežilnih pijačah. Z malo ustvarjalnosti si jih lahko pripravimo tudi sami doma, in to na zalogo. Poleg bezgovega sirupa je priljubljen tudi metin sirup, za katerega danes objavljamo naš sobotni recept.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine za metin sirup

Za litre metinega sirupa potrebujemo 150 gramov mete (tudi peclje), dva litra vode, kilogram sladkorja, 70 gramov citronske kisline (namesto tega lahko uporabimo rezine bio limone) in po želji dve žlici metine jedilne arome, ki bo pijači dala zares zeleno barvo.

Postopek

Sveže nabrano meto očistimo in narežemo na trakove. Narežemo tudi metina stebla.

mint 5229226 1280

V lonec nalijemo vodo, kuhama jo toliko časa, da vre vsaj tri minute. Medtem ko se ohlaja, vodi dodamo citronsko kislino. Narezano meto nato damo v večji steklen kozarec in jo prelijemo s prekuhano vodo, ki naj bo še topla, a ne vroča. Kozarec prekrijemo z gazo in pustimo, da se sestavine v njem namakajo 24 ur.

Naslednji dan vodo z meto precedimo, meto pri tem še ožamemo. Dobljeno tekočino prelijemo v večji lonec in dodamo sladkor. Rahlo segrevamo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Počakamo, da se sok ohladi. Če si želimo intenzivnejše barve, mu dodamo metino jedilno aromo.

Da bi bil metin sirup bolj obstojen, uporabimo nonin trik, in sicer v večjem loncu zavremo nekaj vode, nato pa zaprte steklenice s sirupom na glavo za nekaj minut postavimo v vodo, ki vre. Na koncu pustimo, da se steklenice ohladijo.

Na zdravje!

Za več naših kulinaričnih vsebin pa pobrskajte tukaj.