Kdaj se je bolje izogibati ananasu?

Ananas – tropski sadež, ki ima številne koristi, a zahteva previdnost

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ananas je ena najbolj priljubljenih tropskih sadežev. Poleg tega, da je okusen in sočen, je bogat z vitaminom C, manganom, antioksidanti in prebavnimi encimi, ki krepijo imunski sistem in zmanjšujejo vnetja. Kljub številnim prednostim pa ananas ni primeren za vsakogar. Zaradi spojin, kot so bromelain, naravne kisline in sladkorji, lahko pri nekaterih ljudeh povzroči neprijetne ali celo nevarne reakcije. Vietnamska uprava za hrano opozarja, da morajo določene skupine ljudi pri uživanju tega sadeža biti posebej previdne.

Osebe z alergijami naj bodo še posebej pozorne

Bromelain, encim iz ananasa, je znan po svojih protivnetnih učinkih, a lahko pri občutljivih ljudeh sproži alergijske reakcije. Ljudje z alergijskim rinitisom, astmo ali drugimi alergijami lahko po zaužitju ananasa občutijo krče v trebuhu, slabost, izpuščaje, srbenje ustnic ali težave z dihanjem. Simptomi se običajno pojavijo v 15 minutah. Za te osebe je najbolje, da se ananasu popolnoma izognejo.

Diabetiki naj pazijo na količino

Ananas vsebuje veliko naravnih sladkorjev, predvsem fruktoze, kar lahko hitro dvigne raven sladkorja v krvi. Za diabetike to predstavlja težavo, saj otežuje uravnavanje glukoze in lahko prispeva k povečanju telesne teže. Priporoča se uživanje zelo majhnih količin, po možnosti skupaj z obrokom, ki vsebuje beljakovine ali vlaknine, da se upočasni absorpcija sladkorja. Prav tako je pomembno spremljati raven glukoze po obroku.

Občutljivi na toploto – bodite previdni

Ananas ima t.i. termogeni učinek, kar pomeni, da lahko zviša telesno temperaturo. Pri ljudeh, občutljivih na toploto, lahko povzroči utrujenost, rdečico kože, povečano potenje in srbenje že približno eno uro po zaužitju. Če ste v preteklosti opazili takšne simptome, je najbolje, da ananas uživate redko ali se mu popolnoma izognete.

Osebe z občutljivimi zobmi in dlesnimi

Zaradi svoje kislosti lahko ananas povzroči nelagodje v ustih. Če imate afto, vnetje dlesni ali občutljive zobe, lahko občutite pekoč občutek, bolečino ali otrdelost jezika in grla. Pogosta uporaba lahko celo poškoduje zobno sklenino. Priporoča se izpiranje ust z vodo po uživanju ananasa.

 

 

Zmernost je ključ tudi za zdrave

Tudi če nimate zdravstvenih težav, z ananasom ne smete pretiravati. Prevelike količine lahko povzročijo drisko, slabost ali začasno pekoč občutek v ustih. Da bi se temu izognili, vedno odstranite trdo sredico in »oči« sadeža pred jedjo. Zdrava porcija je tista, ki jo lahko pojeste brez nelagodja – običajno le nekaj kosov na dan.