Kdaj se odpraviti na pot do Ljubljane

Po pričakovanjih se bo s pričetkom šolskega obdobja promet ob vikendih umiril, povečale pa se bodo dnevne prometne konice v jutranjih in popoldanskih urah med tednom. Prometnim konicam se lahko izognete s spremljanjem prometnih informacij, izbiro alternativnih poti in izračunom potovalnega časa, kar vam omogoča tudi prometna mobilna aplikacija DarsPromet+.

Deli novico s tvojimi prijatelji

“S septembrom se bo promet močno povečal predvsem od ponedeljka do petka, med 6. in 8. uro ter med 15. in 17. uro, in sicer zlasti na avtocestah v bližini večjih slovenskih mest ter na vpadnicah v večja mesta,” več let v začetku septembra opominjajo na Darsu, ki v Sloveniji skrbi za upravljanje avtocest.

Je pa čas vožnje na poti v Ljubljano na začetku septembra močno odvisen od tega, kdaj se boste zjutraj odpravili v prestolnico. DARS je pred leti izdelal analize, kdaj so zgostitve prometa v jutranjih konicah najgostejše iz smeri Gorenjske Dolenjske, Štajerske in Primorske proti Ljubljani, navaja Žurnal.

3. septembra 2018 se je promet na primorski avtocesti odvijal takole: Med Vrhniko in Brezovico je bila povprečna hitrost vozil na prvi šolski dan 95 km/h ob 6.00, ob 7.00, 74 km/h, ob 8.00 pa 70 km/h. Najpočasneje je promet potekal ob 8.30 (46 km/h), normaliziral pa se je spet ob 9.15, ko je bila hitrost 94 km/h.

Kot še pojasnjujejo na Darsu, pogosto prihaja tudi do tako imenovanih fantomskih zastojev. Gre za primer, ko se promet ustavi brez očitnih razlogov, v resnici pa je to posledica naglega zaviranja.

Na pretočnost poleg količine prometa vplivajo:

  • prometne nesreče (v tem primeru je zaradi zavarovanja kraja, poteka preiskav in čiščenja cestišča možna tudi večurna zapora),
  • vremenski pogoji (na primer dež ali megla) ter
  • dela na cesti (nujna redna obnovitvena in vzdrževalna dela, ki so potrebna za zagotovitev varnosti cestišč).

“K večji varnosti in pretočnosti lahko prispevamo vozniki sami. Poskusimo se izogibati vožnji ob urah, ko so pričakovane največje prometne konice. V času največjih prometnih konic uporabljajmo tudi alternativne poti. Ostanimo strpni vozniki in upoštevajmo cestnoprometna pravila. Predvsem je pomembno spoštovati predpisano hitrost in vzdrževati varnostno razdaljo, saj vsak, tudi manjši trk vozil lahko povzroči daljši zastoj,” še pravijo na Darsu.

Pred potjo preverjamo razmere na cestah. Priporočeni viri informacij:

  • avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44,
  • PIC (Prometnoinformacijski center): www.promet.si ali telefonska številka 1970,
  • Twitter: @promet_si in @dars_si,
  • Facebook: Vozimo pametno,
  • mobilna aplikacija DarsPromet+,
  • prometne informacije radijskih postaj.

Aplikacija DarsPromet+ pa je namenjena predvsem tistim, ki se v Sloveniji vsak dan vozijo v službo. Na taki poti potrebujemo informacije o morebitnih ovirah oziroma podaljšanju potovalnega časa. Ključni funkciji, ki ju aplikacija ponuja, sta ravno sprotno izračunavanje potovalnega časa na vnaprej izbrani poti ter obveščanje o ovirah (dogodkih) na poti. Bodite dobro in varno obveščeni tudi med potjo in si naložite aplikacijo s spletne strani www.promet.si. Aplikacija je dostopna v trgovinah Play Store (Android) in App Store (iOS), na voljo pa je tudi za operacijski sistem Windows.