Kdo so ljudje, ki vdirajo v Titove tajne bunkerje?

Del so svetovnega gibanja, prihajajo pa iz Hrvaške: njihov glavni cilj je obiskati, fotografirati in posneti čim več zanimivih krajev.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Croatia Infiltration je projekt hrvaških raziskovalcev podzemlja, ki jo sestavljajo arhitekti, fotografi in filmski ustvarjalci, z močnim poudarkom na ponovnem odkrivanju zapuščene in pozabljene arhitekture. So tudi najstarejša skupina urbanih raziskovalcev na Hrvaškem z več kot desetletnimi izkušnjami raziskovanja najrazličnejših lokacij v regiji in širše. Del so svetovnega gibanja menovanega Urbex, urbanega raziskovanja lokacij, ki so pogosto prepovedane za javnost.

Projekt je nastal na pobudo Mihovila Pirnata, ki je pred več kot štirinajstimi leti začel objavljati fotografije zapuščene arhitekture, kmalu pa so se mu pridružili Josip Kovač Levantin, Matija Pucak in Vjekoslav Palinić. Širši javnosti so postali znani z objavo kratkih dokumentarnih filmov o bolj in manj znanih objektih v tujini.

Doslej so obiskali različne lokacije v Nemčiji, na Portugalskem, v Bosni in Hercegovini, med zelo zanimivimi projekti pa je bil njihov vstop v starojugoslovanske predore, Titove bunkerje, obisk nacionalnega parka Sutjeska, kompleksa na Igmanu, zgrajenega za olimpijske igre.

”Rezidenco predsednika Tita sestavlja pet sob: ena za njegovega sekretarja in partijske vrhove, Titova pisarna, njegova spalnica, iz katere se je vstopilo v sobo jugoslovanske prve dame Jovanke Broz, in soba za sprostitev,”  so ob obisku ARK zapisali na svoji spletni strani. ARK, zgrajen med letoma 1953 in 1979 znotraj hriba Zlatar ob južnem vznožju Bjelašnice, je največje jedrsko zaklonišče in eden največjih podzemnih objektov, ki so bili kdaj zgrajeni v nekdanji Jugoslaviji.