Ne glede na to, ali je prva stvar, po kateri posežete zjutraj ali pa jo spijete šele po kosilu, je skodelica kave priljubljeno poživilo zahodnega sveta, ki nas prebudi in nas napolni z energijo. Raziskave o vplivu kave na zdravje so protislovne, vendar se večinoma skrčijo na priporočila za zmerno uživanje, saj nam sicer nudi veliko užitka, a vpliva tudi na zdravje srca.
Nova raziskava, objavljena v reviji Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, pravi, da lahko kava, odvisno od tega, kako je kuhana in filtrirana, prispeva k višji ravni holesterola. Prejšnje raziskave so pokazale povezavo med uživanjem kave in ravnmi holesterola, za to povezavo pa so krive diterpenske spojine, ki jih najdemo v kavnih zrnih. Glede na prejšnje raziskave se zdi, da diterpeni zvišajo raven “slabega” holesterola LDL in nekoliko znižajo raven “dobrega” holesterola HDL.
Filtrirana ali nefiltrirana kava
Toda način kuhanja in nato filtriranja kave močno vpliva na to, kaj konča v vaši skodelici, kažejo nove raziskave. Papirnati filtri, kot so tisti, ki se uporabljajo v klasičnih aparatih za kavo, dokazano odstranijo večino diterpenov iz končne pijače, medtem ko nefiltrirana kava (kot je kuhana kava) in espresso običajno vsebujeta višje ravni teh spojin. Zaradi tega na primer nordijska prehranska priporočila izrecno svarijo pred pitjem velike količine nefiltrirane kave.
Kaj pravi raziskava o kavi iz avtomatov
Dr. David Iggman, avtor nove študije in izredni profesor klinične prehrane na univerzi Uppsala na Švedskem, je želel ugotoviti, kakšen vpliv ima kava iz avtomatov, ki se nahajajo v večini švedskih pisarn. Iggman in njegovi sodelavci so analizirali koncentracije dveh diterpenov – kafestola in karneola – v kavi, pripravljeni s 14 različnimi stroji na štirih švedskih delovnih mestih. Večina naprav na delovnem mestu, ki so jih preizkusili, običajno skuhajo eno skodelico kave naenkrat, pri čemer zmešajo kavo in vročo vodo ter prelijejo končni napitek skozi kovinski filter. Za primerjavo so testirali tudi vsebnost diterpena v espressu in običajni kavi, pripravljeni z različnimi domačimi metodami kuhanja, vključno z vrenjem, francoskim stiskanjem, perkolacijo in uporabo klasičnega aparata za kavo s papirnatimi filtri.
Ugotovili so, da kuhana kava vsebuje daleč najvišjo koncentracijo diterpenov, sledi espresso, medtem ko je kava, filtrirana s papirjem, imela najnižje vrednosti. Raziskovalci so ugotovili, da je kava, pripravljena v aparatih za pripravo kave, imela znatno višje koncentracije diterpenov v primerjavi z vsemi domačimi metodami kuhanja, razen tradicionalnega kuhanja kave.
Kako diterpeni vplivajo na holesterol
Študija ni preverjala, kako uživanje kave iz avtomatov, bogate z diterpeni, dejansko vpliva na zdravje zaposlenih, zato je na tem področju nemogoče potegniti trdne zaključke. Slabost raziskave je tudi majhen vzorec in omejeno znanje o tem, kako točno različni stroji kuhajo in filtrirajo kavo, piše Health.
Toda z uporabo rezultatov prejšnjih raziskav o diterpenih in holesterolu je Iggmanova ekipa ocenila, da razlika med pitjem skodelice kave iz aparata za kavo in kavo s papirnatim filtrom vpliva na holesterol enako kot “malo smetane v vsaki skodelici.” Toda če bi sešteli delovno dobo ali leta pitja kave, bi to lahko pomenilo razliko. Če bi nekdo zamenjal tri skodelice kave iz aparata za kavo z enako količino filtrirane kave vsak dan v tednu 40 let, je Iggmanova ekipa ocenila, da bi potencialno zmanjšala tveganje za aterosklerotično srčno-žilno bolezen za 36 odstotkov. Vendar je to le ocena; Iggmanova ekipa v svoji študiji ni sledila resničnim ljudem.
Dr. JoAnn Manson, vodja oddelka za preventivno medicino v bolnišnici Brigham and Women’s Hospital v Bostonu, ki ni bila vključena v novo študijo, je pa že raziskovala učinke kave, pravi, da je ta študija dober opomnik o tem, kako predelava in kuhanje kave vplivata na zdravje. Na splošno, svetuje dr. Manson, je treba porabo nefiltrirane kave ali espressa omejiti na eno skodelico na dan, zlasti pri tistih, ki imajo osnovne dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja, kot so visok krvni tlak, visok holesterol, sladkorna bolezen, kajenje ali prekomerno uživanje alkohola.
“Ljubitelji kofeina, ki želijo več kot eno skodelico na dan, bi morali razmisliti o prehodu na filtrirano kavo pozneje čez dan. Zakaj bi tvegali zvišanje LDL holesterola, ko pa lahko pijete filtrirano kavo,” pravi dr. Manson.
Je kava še zdrava?
Nova študija se ujema z dolgoletno razpravo o tem, kako kava vpliva na naše zdravje. Starejše raziskave so povzročili zaskrbljenost glede zdravstvenih tveganj, ki bi lahko bila povezana z uživanjem kave, vključno z boleznijo koronarnih arterij. Toda pred kratkim, ko je znanost napredovala, se je nihalo zasukalo v drugo smer. Nedavne študije so kavo povezale s številnimi koristmi za zdravje, od manjšega tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 do daljšega življenja. Pregledni članek iz leta 2020 v New England Journal of Medicine je zaključil, da je uživanje 3 do 5 standardnih skodelic kave na dan dosledno povezano z zmanjšanim tveganjem za več kroničnih bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi.
“Zdi se, da je redno uživanje kave povezano z boljšim kardiometaboličnim zdravjem, kljub raziskavam o diterpenih in holesterolu. Ljudem ne bi smeli prepovedovati pitja kave, ampak svetovati, da pogosteje posegajo po filtrirani kavi,” svetuje dr. Manson.