Deli novico s tvojimi prijatelji

Naj že kar na začetku povemo, da odločitev ne bo lahka. Vsak način gradnje ima svoje prednosti in slabosti. Gre za dve povsem drugačni hiši, saj sta načina gradnje drugačna. Oba tipa hiš sta grajena z različnimi materiali in tehnologijami. Poznamo sicer tudi druge tipe hiš kot so pasivne, lesene, ekohiše, nizkoenergetske in druge, a tokrat le o teh dveh.

 

Kaj je cenejše?

Razlika v ceni ni tako zelo velika, tako da bi težko svetovali, da se odločite za cenejšo možnost. Prednost pri klasični gradnji je predvsem ta, da lahko hišo gradimo postopno in na ta način prilagajamo čas gradnje svojim finančnim zmožnostim. Prav tako pride pri klasični gradnji bolj do izraza lastno delo, saj je velikokrat največji prihranek ravno na tem. Seveda pa je cena odvisna tudi od tega, kakšno hišo smo si zamislili oziroma kakšne so naše želje glede njene končne obdelave.

 

Kakšne so prednosti montažne gradnje?

Montažna hiša je postavljena hitro, pri gradnji na ključ govorimo od štirih do petih mesecih, medtem ko klasična gradnja traja najmanj dve leti. Ker gre za tako imenovano suho gradnjo, ni potrebno čakati med posameznimi fazami kot pri klasični gradnji, da se materiali posušijo. Prednost montažne gradnje je bolj transparentna poraba finančnih sredstev, saj ni dodatnih nenačrtovanih stroškov. Pri klasični gradnji velikokrat ni jasno, koliko nas bo celotna investicija sploh stala.

 

Prednost montažne hiše je tudi ta, da nudi toplotno udobje ob manjši porabi energije kot pa pri klasičnih hišah. Tudi stene so tanjše in sama konstrukcija je lažja, kar pomeni, da se montažne hiše pozimi mnogo hitreje ogrejejo in poleti lažje ohladijo. Učinkovite montažne hiše imajo precejšen prihranek pri stroških ogrevanja, tudi do 50 %. Montažne hiše imajo veliko boljši izkoristek prostora kot hiše klasične gradnje. Razlika nastane predvsem zaradi tanjših sten. So zelo zračne, saj večinoma že ponujajo napredne načine prezračevanja. Osnovni element pri gradnji je naraven material, les. Zaradi naravnih materialov, ki se uporabljajo pri gradnji montažnih hiš, so vplivi na okolje manjši in prijaznejši. Pri sami gradnji je manj odpadkov, prav tako se uporabljajo materiali, ki se lahko reciklirajo. Povprečna življenjska doba montažne hiše je vsaj 50 let.

 

Trg ponuja vsekakor zelo veliko, naj gre za klasične gradnje z zidaki ali montažne hiše. V vsakem primeru lahko na oba načina pridemo do svoje sanjske hiše.

 

Branko Lončar

 

Obala nepremičnine d. o. o.

Obala 16,

6320 Portorož

 

Tel 05 674 10 30

Mob 041 35 22 00

 

info@obala-nepremicnine.si

 width=Oglasno sporočilo.