Konec meseca bodo v Kopru grafitirali (FOTOGALERIJA)

Po lanskem uspehu bo zadnji teden v maju v Kopru v znamenju grafitov. Umetniki bodo ustvarjali na različnih lokacijah v mestu in tako dopolnili ponudbo stenskih poslikav.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V letošnjem letu se Center mladih Koper ki deluje v okviru Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, s svojimi aktivnostmi pridružuje akciji Odmev mladosti! Aktivnosti in projekti mladinskega dela skupaj z mladimi v ospredje postavljajo pomen in vpliv, ki ga imata mladinsko delo in neformalno učenje na mlade v kraju in širše.

Mladost bo odmevala tudi na Street Art Festu Koper, ki bo v obliki celotedenskega festivala ponudil raznolike aktivnosti za vse generacije. Med 25. in 31. majem bodo dogajanje v mestu zaznamovale skupinske poslikave na Obalni cesti, tečaj grafitiranja, ki ga bo vodil umetnik Tine Dekorti, delavnica linoreza in lesoreza in tekmovanje v grafitiranju. V sodelovanju z Alternative Ljubljana, ki festival organizira v prestolnici, bodo pripravili več vodenih ogledov po grafitih v Kopru – Koper Tour, VJ Grafiti oziroma projekcijo grafitov na glasbeno podlago, predstavili pa bodo tudi sodobne grafite skozi različna časovna obdobja v Ljubljani. Med zabavnimi vsebinami velja izpostaviti koncert PTČ x Primal Alchem, ki bodo stopili na oder v Skladišču Libertas.

V zadnjem času je v Kopru nastalo kar nekaj zanimivih grafitov, ki so grafično obogatili podhode in druge površine. V sklopu lanskega festivala so slovenski in tuji umetniki poslikali stene na Cankarjevi ulici, v mandraču ob Badaševici, v podhodu pri nekdanjih Slavnikovih garažah, novo podobo pa so dobili tudi stebri v pasjem parku in pod semedelskim nadvozom.

Med vidnejšimi rezultati Street Art Festa 2022 je ravno grafit troglavega potapljača na Cankarjevi ulici. Avtor grafita, Filip Kolačkov, je podobo uporabil kot metaforo za vidno nevidnost ulične umetnosti. S poslikavo, ki jo je poimenoval »Globina nevidnega«, je ponazoril premierno izvedbo festivala v Kopru, ki je v dogajanje vpela subkulturo, ki je sicer v mestu že dlje časa prisotna, je pa velikokrat spregledana.

Aktivnosti, ki potekajo v okviru akcije Odmev mladosti, spodbujajo mladinsko delo in izpostavljajo njegove pozitivne učinke. Street Art Fest Koper ponudi mladim možnost pridobivanja novih znanj in izkušenj, ki jih z njimi delijo umetniki in mentorji, hkrati pa je tudi odlična priložnost za ustvarjanje novih poznanstev in kontaktov, mreženje ter delitev idej in mnenj.

Festival bodo letos omogočili Mestna občina Koper, Luka Koper, Inštitut za urbana vprašanja, Mreža Mama, Movit, Mladinski svet Slovenije ter Urad RS za mladino.