Inovativni sladoled Š’torta iz kavarne Cappuccino Koper je dosegel izjemen uspeh na evropskem finalu prestižnega tekmovanja Sustainable Scoops, ki je potekalo v okviru projekta GELATOn the ROAD in pod okriljem svetovno prepoznavnega sejma MIG Experience 2025 v italijanskem Longaroneju. V sklopu najuglednejšega sejma obrtniškega sladoledarstva v Evropi z več kot 60-letno tradicijo je izvirni slovenski sladoled osvojil odlično drugo mesto med 12 finalisti iz 12 evropskih držav. Prvo mesto je pripadlo Španiji (Xixona), tretje pa Luksemburgu (Bargello Glacier).
»O takšnem uspehu nismo niti sanjali!«
“Š’torta že od samega začetka sledi ideji, kako našim gostom ponuditi največ – ne le sladico, temveč celovito izkušnjo. Odzivi v naših lokalih kažejo, da smo na pravi poti, saj je Š’torta v zelo kratkem času postala tudi zaščitni znak naše Obale. Kljub temu pa nas je visoka uvrstitev povsem presenetila. Konkurenca je bila izjemno močna, v žiriji pa so bile prave legende obrtniškega sladoledarstva. Lahko rečem, da smo še vedno kar v šoku – pozitivnem, seveda,« je povedala Tamara Simčič, vodja kavarne Cappuccino Koper.
Žirijo tekmovanja je sestavljala zvezdniška ekipa svetovno priznanih mojstrov obrtniškega sladoleda. Med njimi so bili Maximiliano Maccarone, mednarodno znan argentinski gelatier, Giancarlo Timballo, soustanovitelj Gelato World Cupa in vodilna sila na področju izobraževanja mladih sladoledarskih chefov, Barbara Bettera, dvakratna dobitnica prestižne Coppa d’Oro, ter Sergio Dondoli, svetovno priznani mojster iz San Gimignana, znan po svojih inovativnih in ikoničnih okusih. Njihova ocena je pomenila resničen preizkus kakovosti in ustvarjalnosti, zaradi česar je visok rezultat slovenskega sladoleda Š’torta še toliko bolj izjemen.

Žirijo navdušili s pristno zgodbo in lokalnimi sestavinami
Izvirni sladoled Š’torta je nastal po navdihu istoimenske piranske tortice in prodajne uspešnice, ki jo je zasnoval z Michelinovim priznanjem nagrajeni chef Kristian Zule (Stara gostilna Piran) v sodelovanju s slaščičarko Magdaleno Skočir, ki je torto “prevedla” v sladoledno obliko.
Sladoled odlikujejo za to vrsto izdelka precej neobičajne, a izjemno harmonične sestavine, ki pripovedujejo tudi o obalni solinarski in poljedelski tradiciji. To so: mlečna osnova s kremnim maskarponejem in olivami, preliv iz slane karamele s piranskim solnim cvetom in hrustek iz bele čokolade, sladoled pa bogatijo še zlate kapljice oljčnega olja iz avtohtone sorte oliv štorta z Domačije Milok.

Od lokalnega festivala do evropskega vrha ob zanesljivi partnerski podpori
Sladoled Š’torta, plod dela ekipe koprske kavarne Cappuccino, je pot do evropskega finala začel z zmago na festivalu Okusi Vipavske 2025, kjer je Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v okviru sklopa dogodkov »POP-UP muzej« organizirala slovenski izbor tekmovanja Trajnostne kepice. Po glasovanju obiskovalcev in strokovne komisije je prav Š’torta postala najboljši domači trajnostni sladoled in si s tem prislužila uvrstitev v finale evropskega projekta GELATOn the ROAD ter vstop v mrežo Evropske sladoledne ceste.
“Sladoled Š’torta je veliko več kot mojstrski izdelek. Je rezultat sodelovanja in povezovanja med različnimi lokalnimi akterji ter odličen primer, kako kulinarični turizem nastaja skozi sinergijo institucij, podjetij in ustvarjalcev. Ta uspeh potrjuje izjemen potencial slovenskega obrtniškega sladoledarstva, ki se vse bolj uveljavlja tudi na mednarodnem prizorišču. Drugo mesto v tako prestižni konkurenci dokazuje, da slovenski obrtniški mojstri sodijo v sam vrh evropskega sladoledarstva. Uspeh Š’torte, ki temelji na lokalnih sestavinah in istrski dediščini, hkrati poudarja širši pomen trajnostnega pristopa v sodobni gastronomiji,” je povedala Patricija Štor.

Kot je dejala Tamara Simčič, so v ekipi kavarne Cappuccino Koper Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina za edinstveno priložnost predstavitve na velikem mednarodnem odru neskončno hvaležni.
»Z izjemno profesionalnim pristopom so prepoznali naš potencial ter nam odprli nove poti. Prepričani smo, da bomo na njih skupaj ustvarjali nove dosežke, ki povezujejo slovensko gastronomijo, turizem in lokalno gospodarstvo,« je še dodala Tamara Simčič.





