Š’torta kot sladki kulinarični poklon Piranu

Navdih za Š’torto je bogata tradicija solinarstva in oljkarstva – Recept je ustvaril chef Kristian Zule iz Stare gostilne Piran – Nova piranska sladica bo na voljo od 1. decembra.

 Od 1. decembra naprej bo tudi Piran imel svojo avtentično sladico, ki so jo snovalci poimenovali Š’torta, in sicer po sorti avtohtone piranske oljke. Projekt so kot poklon tradiciji solinarstva in oljkarstva v enem najlepših mest Sredozemlja zasnovali v Mestni kavarni Piran, recept za tortico pa je pripravil najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, komaj 23-letni Kristian Zule iz Stare gostilne Piran. Š’torto je obogatil s slastno karamelo s piransko soljo in z olivnim moussom, najbolj drzni gurmani pa lahko tortici dodajo tudi nekaj kapljic lokalnega oljčnega olja z domačije Milok. Projekt, ki sta ga na včerajšnji predstavitvi podprla tudi Christian Poletti, podžupan občine Piran, in Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož, bo obogatil  kulinarično-turistično ponudbo Pirana, ima pa tudi dobrodelno poslanstvo. Celoten izkupiček prodaje sladice bo namreč namenjen humanitarnemu društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Priljubljeno obmorsko mesto, ki je zraslo na soli, bo v decembru s Š’torto tako dobilo svojo prvo izvirno sladico, katere cilj je Piran še bolj približati in predstaviti obiskovalcem ter še tesneje povezati domačine. Nova tortica je namreč plod tesnega sodelovanja s številnimi deležniki, ki jih združuje enotna vizija – turistično ponudbo Pirana postaviti na vrhunsko raven ter vračati v lokalno okolje in ga krepiti. Zato je Christian Poletti, podžupan Občine Piran, v uvodnem nagovoru poudaril: »Sodelovanje z lokalno skupnostjo Mestna kavarna Piran dokazuje ves čas, k temu stremimo tudi kot občina, nas pa na področju gostinstva v občini čaka še veliko dela. Ekipa Mestne kavarne dokazuje, da je možno, ustvarili so izdelek, ki vsebuje naše solinarsko bogastvo, odzvali so se tudi našemu povabilu na božično-novoletni sejem v starem skladišču soli Grando v Portorožu. Tudi tam boste lahko do 7. januarja poskusili Š’torto in dobrote Stare gostilne.«

Zbrane je pozdravila tudi Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož, ki je poudarila, da je kulinarika vsekakor eden od najpomembnejših produktov turistične ponudbe. »Vsa zahvala gre  Mestni kavarni, saj so ustvarili nekaj novega, novo idejo, na katero bomo lahko vsi skupaj ponosni. Š’torta izraža našo identiteto, je odličen turistični produkt, ki deluje vse dni v letu, ter prispeva k razvoju kulinaričnega in kulturnega turizma. Vsaka skupnost je lahko srečna, če ima takšne entuziaste in ponudnike, ki ustvarjajo produkte z veliko dodano vrednostjo in sodelujejo v dogajanju. Mestna kavarna se bo s posebno ponudbo Š’torte in kozarca izbrane penine namreč vključila tudi v projekt Mesec penin,« je dejala Gržiničeva.

Š’torta je zahvala mestu in skupnosti ob jubileju Mestne kavarne

»Zamisel za posebno sladico smo dobili, ko smo ob desetletju delovanja Mestne kavarne Piran razmišljali, kako bi se lahko zahvalili mestu, v katerem delujemo. Piran je čudovit, zato ga želimo v čim lepši luči predstavljati tudi skozi našo gostinsko ponudbo. Menim, da nam je to s Š’torto odlično uspelo – tudi na področju povezovanja različnih lokalnih akterjev,« je povedala Tamara Posavec Simčič, direktorica podjetja Tim International, pod okrilje katerega sodi tudi Mestna kavarna Piran.

 

Sol in olive kot navdih za sladico?

Chef Kristian Zule, ki je tudi mladi talent leta 2023 po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau, ustvarja le nekaj ulic stran od Mestne kavarne, v Stari gostilni Piran. »Pri ustvarjanju recepta me je vodil mediteranski temperament Pirana, ki je glavni vir navdiha tudi v moji kuhinji. Tu so se ljudje že od nekdaj posvečali pridelavi soli in oljk, zato sem si zadal kar velik izziv, kako iz teh sestavin pričarati sladico,« je pojasnil na prvi pogled nenavadno izbiro soli in oliv za osnovo sladice, a kdor je že kdaj poskusil njegove sladice v Stari gostilni, kot so čokoladne olive ali karamela bučnega olja, ga to ne bo presenetilo. Drzno zasnovo je iz butične v za večje količine primerno izvedbo prevedla izkušena slaščičarka Magdalena Skočir, ki ročno izdeluje vse sladice, ki so na voljo v Mestni kavarni Piran.

Kristian Zule Jelena Arsic Magdalena Skocir Tamara Posavec Simcic

Dobrodelno poslanstvo, ki traja

Izkupiček Š’torte, ki v vitrine Mestne kavarne Piran prihaja 1. decembra, bo v celoti namenjen podpori lokalnega okolja. Do 15. aprila bo namreč celoten znesek vsakega nakupa Š’torte, ki se bo radovednim sladkosnedom na voljo po ceni 5,9 evra, namenjen dobrodelnemu prostovoljnemu društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, od koder so sporočili: »Počaščeni smo, da nam Mestna kavarna Piran vedno nameni posebno mesto pri njihovih dobrodelnih projektih. Tako je tudi tokrat, ko je nastala Š’torta, ki združuje prvinske okuse Istre. Donacija bo namenjena projektu “Ujemi svoje sanje”, s katerim omogočamo otrokom iz socialno šibkejših okolij, da lahko razvijajo svoje talente, v prihajajočem letu tudi otrokom poplavljenih področij. Omogočili jim bomo obiskovanje priljubljenega športa, glasbene šole, likovnega ali kakšnega drugega tečaja, ki si ga drugače ne bi mogli privoščiti.«  Tudi po predaji prve donacije v Mestni kavarni Piran obljubljajo, da bodo dobrodelni maraton nadaljevali in ga morda celo nadgradili.

Š’torta tudi del božično-novoletnega sejma in meseca penin

Da sta ideja in plemenito poslanstvo Š’torte padla na plodna tla, dokazujejo že prva sodelovanja, ki so jih v Mestni kavarni Piran sklenili z Občino Piran in Avditorijem Portorož. Š’torta bo namreč na voljo tudi na božično-novoletnem sejmu v nekdanjem skladišču soli Grando v Portorožu med 1. decembrom in 7. januarjem. Med mesecem penin pa si jo bodo lahko obiskovalci privoščili tudi v posebni ponudbi in praznični izvedbi – ob spremljavi kozarca izbrane penine v Mestni kavarni Piran.

Kristian Zule Magdalena Skocir Jelena Arsic Donata Milic Tamara Posavec Simcic Tomaz Milic

Priložnost tudi za lokalne oljkarje in druge piranske turistične ponudnike

Štorta (tudi fažolina, piranska ukrivljena, storta di Pirano) je že dolgo prisotna na območju Istre. Ime je dobila po italijanskem poimenovanju za obliko njenega ploda, ki je ukrivljen (storto = ukrivljen). Je precej redka sorta, saj so bile z intenzifikacijo oljkarstva v sedemdesetih in osemdesetih letih vse stare sorte zanemarjene. Zato je tudi slabo zastopana v kulinarični ponudbi, čeprav so plodovi zelo okusni in aromatični. »Ko smo raziskovali, kje in v kakšnih količinah lahko štorto dobimo, smo presenečeno ugotovili, da je ponudba izdelkov te zanimive sorte zelo skromna. Zato bi želeli tudi oljkarje spodbuditi k nadaljnjemu razvoju lokalne, avtentične ponudbe,« je povedala Jelena Arsić, vodja Mestne kavarne Piran, kjer trenutno sodelujejo z domačijo Milok, si pa želijo razviti partnerske odnose tudi z drugimi oljkarji.

Roko ponujajo tudi ostalim turističnim nastanitvam in objektom v Piranu, ki bi želeli svojo ponudbo obogatiti z zanimivo piransko sladico. Rast in nadaljnji razvoj Pirana namreč vidijo prav v medsebojnem sodelovanju. »Pozitivni prvi odzivi so nas spodbudili, da že razmišljamo tudi o pripravi monoporcijske različice tortice, s katero lahko Piran predstavljamo tudi izven naše kavarne – v drugih hotelih in na reprezentativnih dogodkih na najvišji ravni,« je vizijo strnila Arsićeva.

Patricija Grzinic in Chirstian Poletti 1