Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatično zelišče, ki že stoletja krasi kuhinje in vrtove po vsem svetu, še zlasti prisoten pa je v Sredozemlju. Njegov značilen trpek vonj in poprasto-smolnati, kafrasti okus bogatita številne jedi, vendar pa je rožmarin tudi pravo naravno zdravilo, ki ima lahko številne pozitivne učinke na zdravje. Čeprav ga pogosto uporabljamo kot začimbo, je njegovo delovanje veliko širše – od izboljšanja spomina do krepitve imunskega sistema.
Kaj je rožmarin?
Rožmarin je zimzelen grm, ki izvira iz Sredozemlja. Že njegovo ime »rosamarinus« oziroma »rosa mare« ali prevedeno kot rastlina, ki raste ob morju, nakazuje njegovo najljubšo lokacijo.
Njegovi igličasti listi vsebujejo močne eterična olja, antioksidante in druge aktivne snovi, ki lahko pozitivno vplivajo na naše telo. Že stari Grki in Rimljani so ga uporabljali za izboljšanje spomina in koncentracije, danes pa ga cenimo tudi zaradi njegovih protivnetnih in antibakterijskih lastnosti.
Koristi rožmarina, ki jih morda še ne poznate
1. Naravni stimulans za možgane
Rožmarin izboljšuje spomin, koncentracijo in kognitivne sposobnosti. Študije so pokazale, da lahko vdihavanje rožmarinovega eteričnega olja poveča pozornost in mentalno zbranost, saj prispeva k povečanju pretoka krvi v možganih. Zato je priporočljivo imeti rožmarinov šopek na delovni mizi ali uporabiti nekaj kapljic eteričnega olja v difuzorju. V aromaterapiji zelo hitro zbudi čute in zbistri um.
2. Pomaga pri utrujenih in oteklih nogah
Rožmarin povečuje prekrvavitev, zato lahko blagodejno vpliva na otekle in utrujene noge. Če eterično olje rožmarina vmasiramo v noge, lahko pomaga izboljšati cirkulacijo in zmanjšati otekline, zaradi česar je odlična izbira tudi za tiste s krčnimi žilami. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti rožmarin prav tako lajša bolečine v mišicah in sklepih. Olje rožmarina lahko vmasirate na boleča mesta, kjer pomaga pri sprostitvi mišic ter zmanjšuje artritične in revmatske bolečine.
3. Močan antioksidant
Rožmarin vsebuje rožmarinsko kislino, ki deluje kot močan antioksidant in zavira nastanek vnetij. Pomaga pri zaščiti celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, s tem pa zmanjšuje tveganje za številne kronične bolezni, vključno z rakom in srčno-žilnimi boleznimi.