Recept za musako po Klepačevo

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov

 

Tomaž Klepač

 

Večni pozitivec, tako v službi kot osebnem življenju, pevec, radijski voditelj, urednik, producent oglasov in radijskih jinglov, tonski tehnik, igralec, zabavljač, moderator in organizator dogodkov, pa še bi lahko naštevali. To je naš Primorec Tomaž Klepač!

Duhovit, prijazen in deloven, obožuje glasbo, radio in kot kaže tudi kuhanje. Poleg njegove soproge Barbare Lenček Klepač, tudi sam rad poprime za predpasnik in z ljubeznijo ustvari nekaj novega.

 width=

Nič drugače ni bilo tokrat, ko je vsem zelo dobro poznano jed musako, spremenil v Sojaqqua’ae. V novo Tomaževo jed in videli boste, da je priprava le te kot branje poezije. Pa začnimo!

»Tisto, ki se hrani s tekočino, je iz angleščine dobeseden prevod imena jedi z arabskimi koreninami – Musaqqua’a. In ker obstaja veliko različic musake, najbolj znana se je pojavila v Grčiji, pred približno 100 leti z objavo kulinarične knjige Nikolaos Tselementes, vsaj tako pravi Wikipedia, sem se odločil, da pripravim še eno različico musake, ki pa jo zaradi sestavin ne morem imenovati musaka. Zato sem jo poimenoval Sojaqqua’a – soja, ki se hrani s tekočino. Generalno so najpomembnejše sestavine pri kuhanju dobra volja in pozitivne misli ob pripravi. Tudi pri pripravi Sojaqqua’ae.«

 

SESTAVINE:

– 6 srednje velikih krompirjev,

– 5 srednje velikih šalotk,

– 2 česna,

– 100 gramov sira (naribanega),

– 165 gramov sojinih koščkov,

– maščoba (olje ali ghee ali maslo – jaz sem

uporabil doma pripravljen ghee, po domače

prekuhano maslo),

– začimbe : sol – malo več kot običajno, ker

imata krompir in soja rada slano; poper, muškatni orešček, majaron, timijan in zgornji zeleni del koromača, – zelenjava za jušno osnovo: šalotka, košček pora, 3 korenčki, malo zelene, četrt kolerabe, 6 poprovih zrn, sol ter

– preliv: 3 jajca, 200 gramov kokosove kreme (lahko je kisla smetana ali smetana za kuhanje), 100 gramov sira (naribanega), sol, muškatni orešček, poper.

 width=PRIPRAVA:

Najprej se lotimo jušne osnove. Zelenjavo, če je domača, dobro speremo, če pa ni, olupimo in narežemo na poljubno velike koščke. Čebulo – šalotko prerežemo in skupaj s porom pražimo na segreti maščobi toliko časa, da lepo zadiši in porjavi. Nato dodamo še ostalo zelenjavo in zalijemo z litrom tople vode. Počakamo da zavre, zmanjšamo moč in počasi kuhamo dobrih 21 minut.

 

Medtem ko juhica nežno »brbota«, se lotimo krompirja. Olupimo ga, narežemo na prbližno pol centimetra debele kolobarje, posolimo in damo za 9 minut kuhat na soparo (previdno, ne sme se preveč »nasopariti«).

 

Krompir po turški savni pustimo da se umiri in ohladi. Medtem pa z jušno osnovo prelijemo sojine koščke (tokrat sem uporabil tri zajemalke in pol). Tudi sojo dodatno solimo, dodamo ščepec muškatnega oreščka in nežno ter z ljubeznijo premešamo.

 

Vmes, ko se kuha juhica in se krompir kolobari v turški savni, na drobno narežemo šalotko in česen. Ko se soja napije z jušno osnovo, namastimo ponev in se lotimo priprave čebule (to je v bistvu pomemben del priprave, ker je od čebule odvisen okus soje). Minuto po tem, ko položimo čebulo na segreto maščobo, dodamo sol in ostale začimbe brez muškatnega oreščka. Čebulo pražimo toliko časa, da lepo zadiši in nežno porjavi. Nato dodamo še česen (pozor, da se ne prežge). Ko zavohate česen, je ravno prav časa v ponvi. Takrat dodamo namočeno sojo (če je premočena, jo seveda odcedimo). Vse skupaj še nekaj časa premetavamo v ponvi, da se okusi začinjene čebule lepo združijo in razporedijo med koščki soje.

 

Vklopimo pečico na 200 °C, z ventilacijo (če ni ventilacije na 220 °C). Tako. Krompir je ohlajen. Pripravimo pekač. Ga namastimo in položimo prvo plast krompirja. Čez damo prvo plast soje. Potresemo s sirom in potem ponovimo vajo. Zaključimo s krompirjem (upam, da se vam izide). Mene, ker sem musako delal prvič, je spremljala začetniška sreča. In se mi je izšlo »v nulo«.

 

Pripravimo preliv. Jajca, kokosovo kremo, nariban sir, sol in muškatni orešček z metlico dobro premešamo in previdno prelijemo čez pripravljeno zloženko krompirja in soje.

Pečica je lepo segreta. Previdno in z ljubeznijo mojstrovino položimo v pečico in pečemo. Po 39 minutah preverite z večjim zobotrebcem, če je krompir pripravljen. In ugotovite, da ni. Musako porinete v pečico še za 9 minut. In jed je pripravljena.

 width=Musako lahko servirate toplo (ne vrelo), lahko pa jo uživate tudi hladno. Zraven dodajte še veliko posodo radiča in dober tek.

 

Klara Beltram