Kostna juha – okus otroštva in temelj vsakega pravega obroka

Zagotovo se mnogi od vas spomnite vonja nedeljskega kosila, ki se je širil iz kuhinje, medtem ko je na štedilniku nežno brbotala kostna juha. To ni le obrok – to je tradicija, spomin na tople družinske trenutke in preprostost življenja. Kostna juha je stoletja hranila generacije, dajala moč delavcem na polju in grela otroke po igri.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Danes, ko se vse bolj zatekamo k hitrim rešitvam, vrnitev k tej preprosti juhi pomeni vrnitev k zdravju, naravi in ​​njenemu prvotnemu okusu.

Kostna juha – Sestavine

1 – 1,5 kg kosti (govedina z malo mesa, koleno, rebro ali piščančje kosti)
2 korenja
1 korenina peteršilja ali pastinaka
1 kos zelene (korenina ali steblo)
1 velika čebula (prerezana na pol, po želji rahlo porjavela na štedilniku)
2 – 3 stroki česna
2 lovorjeva lista
nekaj zrn popra
sveži listi peteršilja
sol po želji

juha

Kostna juha – priprava

Priprava kosti

Najprej kosti operite, če pa želite močnejši okus in barvo, jih za kratek čas pecite v pečici pri 200 °C, dokler rahlo ne porjavijo.

Lonec poln arome

Kosti dajte v velik lonec, prelijte jih s 4 – 5 litri hladne vode, dodajte zelenjavo in začimbe.

Skrivnost je v potrpežljivosti

Ko zavre, zmanjšajte ogenj in pustite, da juha počasi vre. Poberite peno, ki se tvori na površini.

Čas kuhanja

Juho lahko kuhate 2–3 ure za vsakdanje kosilo, če pa imate čas, jo pustite počasi vreti 6 ur – dobili boste bogato in hranljivo jušno osnovo.

Precedite in postrezite

Končano juho precedite, okrasite s svežim peteršiljem in postrezite z domačimi rezanci, cmoki ali kuhano zelenjavo.

Če želite, lahko to juho pripravite tudi vnaprej in jo zamrznete po porcijah – tako boste vedno imeli pri roki popolno jušno osnovo za rižote, omake ali druge jedi.