Kremna bučna rižota (recept)

Bučna rižota je odlična ideja za jesensko kosilo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jesen je čas buč – in prav iz njih lahko nastanejo jedi, ki s svojo toplino in nežno sladkobo pričarajo popolno udobje na krožniku. Danes predstavljamo recept, ki združuje kremasto teksturo buče Hokkaido in izrazit okus modrega kozjega sira. Rezultat je rižota, ki navduši s kontrasti med sladkim, slanim in aromatičnim.

Zakaj prav buča Hokkaido?

Buča Hokkaido je majhna, oranžno-rdeča buča s tanko lupino in sladkim, kostanjevim okusom. Bogata je z antioksidanti, minerali in vlakninami, zato je odlična izbira za sezonsko kuhinjo. Njena semena se v tem receptu uporabijo kot hrustljav dodatek jedi.

riž z bučo

Priprava rižote z bučo

Za 4 osebe

Sestavine:

  • 500 g buče Hokkaido

  • 300 g riža Carnaroli

  • 1 kg zelenjave (bučke, čebula, zelena, korenje)

  • 80 g masla

  • 100 g smetane

  • 100 g modrega kozjega sira

  • 50 g naribanega parmezana

  • 3 stroki česna

  • 30 g oljčnega olja

  • 5 žlic praženih bučnih semen

  • olje iz bučnih semen po okusu

  • 50 g gorčičnih zrn

  • sol, poper

  • rožmarin, timijan

  • 1 žlica kisa

  • 1 lovorjev list

Postopek priprave buče

Bučo narežite na krhlje, pokapajte z oljem, posolite in dodajte rožmarin, timijan ter dva stroka česna. Zavijte v aluminijasto folijo in pecite v pečici pri 140 °C približno 45 minut.
Nato odstranite česen in zelišča, preostalo poljubno popečete v ponvi z oljem in tretjim strokom česna, nato vse skupaj zmešate v gladek pire.
Za dodatno teksturo lahko nekaj buče narežete na majhne kocke, jih na hitro popečete na olju, posolite in pokapate z žličko kisa.

Kuhanje rižote

Zelenjavo (bučke, čebulo, zeleno in korenje) narežite na kose, dodajte liter vode, lovorjev list in nekaj poprovih zrn. Zavrite in kuhajte 20 minut, nato pustite, da se ohladi in precedite.

Na maslu na hitro popražite riž, da postekleni, nato ga postopoma zalivajte z zelenjavnim fondom. Ko je riž skoraj kuhan, dodajte pire iz buče in kuhajte do želene kremnosti.

riž

Za piko na i

Sir in smetano segrejte ter zmiksajte v gladko kremo. Rižoto odstavite z ognja, dodajte maslo, oljčno olje in nariban parmezan ter dobro premešajte.
Postrezite s kremo iz sira, potresite s praženimi bučnimi semeni, gorčičnimi zrni, kockami buče in kapljico olja iz bučnih semen.

Rezultat je jed, ki navduši s toplino in uravnoteženostjo – sladkoba buče, pikantnost gorčice in slana kremnost sira ustvarijo harmonično izkušnjo, ki jo lahko postrežete kot glavno jed ali eleganten uvod v jesenski meni. Pa dober tek!