Krompirček kako pripraviti hrustljavega?

Vsi si želimo dobro zapečen in hrustljav krompirček, vendar ne uspe vedno. Kaj vpliva na to in kako pripraviti dobrega?

Deli novico s tvojimi prijatelji
  1. Ocvrt krompirček je priljubljen med vsemi generacijami, kako pa pripraviti najboljšega in najbolj hrustljavega?

Receptov je nešteto in trikov prav tako. Ni vseeno katero vrsto krompirja uporabite.

Pri uporabi nižjih temperatur olja pride do prenosa toplote počasneje, kar vodi do mehkejše zunanjosti z manj zapečenosti in hrustljavosti, je pojasnil znanstvenik John Lioumbas.

Krompir vsebuje škrob in vodo razmerje med njima pa določa ali bo krompir hrustljav ali ne. Ko rezine surovega krompirja damo v vroče olje, voda hitro začne izhlapevati in se prebijati na površje zato se olje speni.

Dr. John Lioumbas, znanstvenik z Aristotelove univerze v Solunu, pravi da ravnovesje med vpojnostjo olja in izhlapevanjem vode določa, kako hrustljav bo krompirček. Da bi dosegli kar najbolj hrustljav krompirček priporoča uporabo krompirja, ki je bogatejši s škrobom, saj je ta podvržen večji želatinizaciji, ki privede do večje hrustljavosti. Raziskave naj bi kazale, da je najboljša sorta krompirja Russet.

Free French Fries Fried Potato photo and picture
Ocvrt krompirček velja za priljubljeno razvado

Kako pripraviti popoln krompirček?

Ko krompir narežemo, ga nekaj minut operemo pod tekočo vodo, da odstranimo odvečni škrob, ki se lahko zažge v vročem olju. Temperatura olja, je kot smo že omenili ključnega pomena za popoln krompirček.

“Pri uporabi nižjih temperatur olja je prenos toplote počasnejši. Posledica počasnejšega prenosa toplote je postopno izhlapevanje vode iz krompirja, kar vodi do mehkejše zunanjosti z manj zapečenosti in hrustljavosti”  je pojasnil znanstvenik. Tudi prevroče olje pa seveda ni dobro. 

Vroče olje se dobro obnese, da je zunanjost krompirčka hrustljava in porjavela, a obstaja nevarnost, da je notranjost surova.

Pred cvrtjem se tako priporoča, da narazan krompirček namočimo 10 do 15 minut v ledeno hladno vodo, Nato ga temeljito osušimo s čisto kuhinjsko krpo (da olje ne bi prasketalo) in ocvremo do lepe, temno zlate barve.

Drugi način kako ocvreti res hrustljav krompirček je blanširanje pred cvrtjem: krompir za dve minutki pokuhamo v vreli vodi, nato ga odcedimo in osušimo, preden ga ocvremo.

Tretji najbolj enostaven način pa je dvojno cvrtje, krompirček ocvremo do svetlo zlate barve, vzamemo iz olja in ocedimo ter ga še enkrat vržemo v olje dokler ne dobi temno zlate barve. Čas cvrtja za najboljši krompirček pa je okoli 10 minut.