Krostata

Tokratno sladico, krostato, lahko pripravimo iz poljubnega (sezonskega) sadja. Mi smo uporabili slive, lahko pa bi tudi fige ali kakije.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za testo potrebujemo 300 gramov moke, eno jajce, 200 gramov masla, ščep soli in 100 gramov (rjavega) sladkorja, za nadev pa en kilogram sadja in nekaj limoninega soka, po potrebi ali okusu lahko tudi sladkor.

Najprej v moko ubijemo jajce, dodamo mehko maslo in sladkor ter na hitro zgnetemo v testo. Nato ga pustimo rahlo počivati preden se lotimo valjanja. Testo razvaljamo na približno pol centimetra in ga položimo v pekač. Čez položimo sadje, ki ga lahko prej tudi pokuhamo, da dobimo nadev podoben marmeladi in dodamo limonin sok. Da bi sladica dobila klasični mrežast vzorec, čez namazano krostato navzkriž položimo na centimetrske trakove narezano testo.

Pečemo cca 40 minut v pečici, segreti na 180 stopinj.