Luka Pangos iz Portoroža, veliki zmagovalec Masterchef Slovenija

Še nikoli v desetletni zgodovini tekmovanja Masterchef občinstvo ni bilo tako enotno, da je od vseh nadobudnih kuharjev, ki so se potegovali za zmago in nagrado zajetnih 50.000 evrov, tako zelo izstopal eden. To je bil mladi in simpatični 30-letni Luka Pangos iz Portoroža. Postavni mladenič je osvojil srca gledalcev in komisije, njegovo pa je že od leta 2017 oddano lepi Sarah Kuhar, za katero prizna, da ga je osvojila s svojo lepoto, srčnostjo, pametjo in ambicioznostjo. Z njo tudi najraje preživlja čas v kuhinji, njuna zveza pa je prestala številne preizkušnje, med drugim tudi dvakrat njen študij v tujini.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za Luko pravijo, da je skoraj prej kuhal kot hodil. Njegova mama Karmen se spominja, da je njen starejši sin že v stajici rad ustvarjal iz testa za zavitek. Ko je ona pripravljala »štrudelj«, je Luka s drobnimi prstki pomagal in gnetel testo. Kasneje pa se je to samo še stopnjevalo. Tako je skoraj ni stvari, ki je ne bi znal pripraviti ali pa je rad pojesti. Postavni mladenič zna spretno krmariti med kuhinjo in drugimi stvarmi, ki ga tudi zanimajo, to je bil v njegovi mladosti predvsem šport. Da bi pokuril vso energijo, sta ga starša v domačem Portorožu z veseljem vpisovala k različnim športom – od nogometa, rokometa, odbojke, badmintona… Nazadnje se je našel v veslanju, kjer je tudi dosegel največje uspehe in bil celo na mladinskem svetovnem prvenstvu. Družina ga je seveda pri tem podpirala in so vse konce tedna preživljali na tekmah na različnih koncih. Zelo je užival tudi v študiju kineziologije. Ko pa si je želel novih izzivov, si je našel službo v marketingu v Ljubljani, odprle pa so se mu tudi nove poti v manekenskih vodah (suvereno je stopal tako po modnih brveh kot bil statist). Med delom v marketinški agenciji je veliko naučil.

Dragocena šola za življenje

»V nekdanji službi v marketingu sem spoznal, da dobro delujem pod pritiskom. Vedno, ko so se bližali roki oddaje, sem bil najbolj kreativen in sem našel dobre rešitve. Služba mi je dala tudi največjo sposobnost hitrega reševanja problemov, kar je bila tudi moja največja prednost v tekmovanju, ko gre lahko veliko stvari narobe med kuhanjem, sploh z omejitvami in časovnim pritiskom,« je povedal Luka, ki se je v šov prijavil s podporo svojih domačih. Zanj so navijali mama Karmen, uspešna poslovna ženska in coach, oče, mlajši brat, pa tudi izvoljenka Sarah, s katero sta se spoznala na neki modni reviji, kjer je bil on maneken, ona pa pomočnica organizatorja. Njej je bil takoj všeč postavni mladenič, pa tudi on si je dobro zapomnil lepo 18-letnico. Čez dobrega pol leta so se njune poti znova prekrižale, sprejel je tudi to, da je zelo ambiciozna in se je po maturi odpravila študirat na Nizozemsko. Dve leti in pol sta imela zvezo na daljavo, nato pa je prišla korona in Sarah se je vrnila v Slovenijo, kjer sta v Ljubljani začela skupaj živeti. Eden drugega podpirata na njuni poti, skupaj pa sanjata o svoji samooskrbni kmetiji. Luka se je soočil še z drugim Sarahinim študijem, magisterijem v Rimu. Vendar je bil zelo srečen, ko ga je uspešno opravila in se vrnila. Sam se je odločil za sodelovanje v Masterchefu.

luka pangos melita sarah
Z izvoljenko Sarah si izpolnjujeta sanje o samooskrbni kmetiji. Na fotografiji je še s Sarahino mamo Melito Kuhar.

Kuhanje je umetnost, ki zahteva spoštovanje in povezuje

Iz oddaje v oddajo je navduševal in si pridobival simpatije gledalcev, pa tudi komisije. Navdušil je tudi s sladico – moussom iz kozjega jogurta, polnjenega s kulijem iz maline in čilija, omako iz rdeče pese in portovca, tuile iz hibiskusa, orehov piškot in orehov crumble. Pohvalili so ga tudi člani žirije, da je mojster kombiniranja okusov, da tudi tisto, česar še ne more dokazati s postavitvijo, nadomesti z okusi.  Izrekali so mu poklone za ustvarjalnost, kombiniranje, drznost… Vse to in še več si želi početi na svoji samooskrbni kmetiji, ki sta jo nedavno kupila s Sarah. »Želim tiste izbrane, dobre ljudi, da pridejo k meni na obisk in da vsi skupaj doživimo nekaj unikatnega,« je povedal Luka, ki je vesel, da se je prijavil na šov in da je lahko kuhal pred kamerami. Bilo mu je vseeno, če zmaga ali ne, kajti zgodilo se mu je najpomembneje – našel je samega sebe v življenju. »Pokal je dokaz, da se zmore spremeniti smer kariere. Hvaležen sem za pot, ki sem jo prehodil, hvaležen sem celi ekipi, ki je kuhala in se potila na izzivih. Hvaležen sem moji Sarah, pa tudi vsem ostalim, ki so me podpirali. Vsem ostalim pa lahko samo rečem: dajte se potruditi, skuhati dobro hrano za svoje domače. Ker hrana niso samo kalorije, energija za preživetje, hrana je užitek, hrana združuje. V njej je treba uživati, predvsem pa jo spoštovati.«