Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Deli novico s tvojimi prijatelji

Novembra in decembra v policiji vsako leto posebno pozornost posvečajo zaščiti ranljivejših skupin, kot so otroci in ženske.

 

Aktivnosti sovpadajo z mednarodnimi dnevi boja proti nasilju nad ženskami in otroki. Začnejo se z 18. novembrom, ko obeležujemo evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, nadaljujejo se 20. novembra (svetovni dan otroka), 25.  novembra (mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami) in se zaključijo 10. decembra, na mednarodni dan človekovih pravic.

 

Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik, z manj opaznimi posledicami, do tistih najhujših, kot so umori v družini.

 

Na območju Policijske uprave Koper imajo vsako leto veliko aktivnosti, s katerimi se skušajo približati občanom in jih ozaveščati o njihovih možnostih, pravicah. »Naše aktivnosti so usmerjene predvsem k ozaveščanju javnosti o problematiki nasilja in na nujnost prijave ob zaznanju nasilnih dogodkov. To je namreč edini način, da zaščitimo žrtev in ustavimo nasilneža. Policisti so žrtvam nasilja na voljo ves čas, vedno smo pripravljeni pomagati in ukrepati proti nasilnežem«, pravijo na koprski policijski upravi.

 width=

Vrsto let na področju boja proti nasilju sodelujejo z različnimi nevladnimi organizacijami, predvsem z Društvom za nenasilno komunikacijo, enota Koper, Belim obročem Slovenija, enota Koper, in z regijsko koordinatorko za preprečevanje nasilja v družini na CSD Južna Primorska.

 

V Policiji so pripravili več preventivnih filmov in plakatov.

 

»Na vse občane apeliramo: Če zaznate nasilje v družini, nas o tem obvestite, sajžrtev  velikokrat težko najde način, da bi sama poklicala na pomoč. Ne zatiskajte si oči in ne preslišite klicev (četudi posrednih) na pomoč iz sosednjega stanovanja. Večkrat pokličite znanko, ki vam je že kdaj povedala za situacijo v družini, če mogoče potrebuje pomoč in podporo, ko ne more iz nasilnega odnosa«, sporočajo iz Policije.

 

Žrtve nasilja v družini so velikokrat tudi otroci, ki nimajo možnosti, da bi poiskali pomoč v raznih organizacijah, ki pomagajo žrtvam nasilja v družini, niti ne hodijo v šolo, kjer bi se o svojih težavah lahko pogovorili z učiteljem ali svetovalno delavko.

 width=

Dolžnost vseh sorodnikov, sosedov, naključnih opazovalcev, učiteljev, strokovnih delavcev, zaposlenih v zdravstvu … je, da tudi v tem času, ko z otroki nimajo neposrednega osebnega stika in se jim tako otroci ne morejo zaupati, pri otrocih zaznavajo znake stiske ter morebitne posledice trpinčenja ali nasilja. »Zdaj je čas, da postanemo glas otroka in o svojih opažanjih obvestimo pristojne institucije (center za socialno delo, policijo …). Naj fizična razdalja ne pomeni tudi razdalje v odnosu. Bodimo v teh dneh poslušno uho, pozorno na težave, s katerimi se otroci srečujejo v domačem okolju«, še dodajajo.

 

Ne čakajte, da se bo nasilje končalo samo od sebe, saj je to malo verjetno. Pozivajo pa tudi vse žrtve, naj nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepajo ter nasilje ustavijo. »Obstaja pomoč. Obstaja rešitev. Prijavi nasilje na 113!«, izpostavljajo na Policiji.

 

Policija vedno ob vsaki prijavi izvede vse ukrepe, da žrtvi zagotovi pomoč in rešitev, zoper storilca pa ustrezno ukrepa. Tudi med omejitvami socialnega življenja vsi načini zagotavljanja pomoči za žrtev še vedno delujejo. Policija neprekinjeno sodeluje tudi z ostalimi organizacijami, ki žrtvam nudijo pomoč, in centri za socialno delo. S skupnim sodelovanjem želimo žrtvam zagotoviti, da v tej situaciji niso same in da jim je tudi v tem času pomoč na voljo.

 width=

Še posebej pa policisti opozarjajo: »Tistim, ki so žrtve nasilnih dejanj v družini, pa tudi povzročiteljem, sporočamo, da bo policija vselej  aredila vse, kar je v njeni moči, da nasilje ustavi. Žrtve naj vedo, da je pomoč samo klic stran. Prijavo nasilja lahko vedno podajo na najbližjo policijsko postajo ali pokličejo interventno številko policije 113. Policisti pa si bomo skupaj z ostalimi, tudi nevladnimi organizacijami, prizadevali, da bi žrtvam v tej težki situaciji zagotovili čim prejšnjo pomoč in rešitev. USTAVIMO NASILJE! Ni dovolj, da si ga opazil. Nasilje v družini je naš skupni problem. Prijavi nasilje na 113.«