Minibus v Piranu brezplačen le še za domačine

Avtobusna linija, ki povezuje Fornače s starim mestnim jedrom Pirana in pokopališčem na Arzah, bo od aprila brezplačna le še za imetnike parkirnih abonmajev za zunanje parkirišče na Fornačah in za občane s stalnim prebivališčem v občini Piran.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Preostali obiskovalci bodo morali za enosmerno vožnjo na relaciji Fornače-Tartinijev trg-Fornače in relaciji Fornače-Pokopališče Piran odšteti en evro. Vozovnico bodo lahko kupili na kartomatih, nameščenih na Tartinijevem trgu, glavni avtobusni postaji na Dantejevi ulici in na postaji na Fornačah, z njo pa se bodo nato validirali na čitalcih, ki bodo vgrajeni na minibusih. Poleg tega bo potnikom na avtobusih omogočeno tudi brezgotovinsko plačilo vožnje z bančno kartico ali preko aplikacije Arriva, ki je na voljo v Google Play in Apple Store.

Okolje Piran se je za uvedbo voznine odločilo zaradi velike obremenjenosti avtobusov, ki je privedla do hitrejše obrabe in naraščajočih stroškov vzdrževanja vozil. Do sedaj so se ti stroški pokrivali iz naslova parkirnih abonmajev, ki jih plačujejo občani, medtem ko so avtobuse pretežno zasedali turisti.

»S tem ukrepom se bo na minibusih sprostilo več mest za lokalne uporabnike, ki so jim brezplačni avtobusi prvotno tudi namenjeni, obenem pa bomo spodbudili obiskovalce, da peš raziščejo območje med Fornačami in središčem Pirana, kjer lahko odkrijejo številne zanimivosti in pestro lokalno ponudbo,« so prepričani na Okolju.

 

 

Kdo je upravičen do BREZPLAČNEGA prevoza?

  • Vsi občani s stalnim prebivališčem v občini Piran
  • Vsi imetniki abonmajev, ki jih izdaja Javno podjetje Okolje Piran za mesto Piran
  • Otroci do 12. leta starosti