Morigenos iz Pirana sodeloval pri svetovnem projektu identifikacije delfinov in kitov

Društvo Morigenos je sodelovalo pri razvoju novih orodij umetne inteligence za izboljšano raziskovanje kitov in delfinov, v raziskavi, ki je bila objavljena v prestižni znanstveni reviji Methods in Ecology and Evolution.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Pri raziskovanju kitov in delfinov ključno vlogo igra zmožnost prepoznavanja posameznih osebkov. Toda natančno pregledovanje tisočih in tisočih fotografij je naporno in zamudno delo. Znanstveniki morajo poskrbeti, da imajo čim večji nabor ustreznih fotografij. Hkrati pa mora biti identifikacija osebkov tudi natančna in točna, če želimo, da so ti podatki zanesljivi in uporabni.
V novi raziskavi je 56 raziskovalcev s 6 celin združilo moči in razvilo novi model za večvrstno identifikacijo kitov in delfinov. V raziskavo je bilo vključenih kar 25 vrst kitov in delfinov s celega sveta, med drugim tudi velike pliskavke iz Tržaškega zaliva, ki jih v društvu Morigenos preučujemo že več kot 20 let. Novi model je zasnovan na tehnologiji prepoznavanja človeških obrazov. Izkazal se je za zelo zanesljivega, ne zgolj za eno vrsto, temveč za več različnih vrst kitov in delfinov.
Ta novi pristop k identifikaciji kitov in delfinov bo vplival na učinkovitost procesiranja foto-identifikacijskih podatkov na globalni ravni.