Na festivalu Odprte hiše sodeluje pet stavb iz Kopra

Največji festival arhitekture in kakovostnih prostorskih ureditev Odprte hiše Slovenije bo letos potekal med 14. in 16. aprilom po celotni državi. Festival odpira vrata dobre arhitekture že štirinajstič zapored in ponuja pester izbor novih, prenovljenih in drugih zanimivih ter pomembnih stavb, ki si jih bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali pod strokovnim vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov. Na festivalu sodeluje letos kar pet stavb oziroma prostorov iz Kopra.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Med objekti, ki se potegujejo za nagrado, je tudi prenovljeni Turistično-informacijski center Koper, ki so ga preuredili Marasovič arhitekti. Poseben izziv pri projektu je bila osvetlitev prostora, interier zaznamujejo omarice in police, ki posnemajo tiste iz stare lekarne.

Delo biroja Marasovič arhitekti je tudi Pisarna P8, kjer je črna barva kontrast svetlobi, ki v prostor vstopa skozi velika okna, interier pa dopolnjujejo rastline, senčila, knjige in ambientalna svetila.

02 Pisarna P8 2020 Marasovic arhitekti foto Jaka Ivancic
Pisarna P8, Marasovič arhitekti, Foto: Jaka Ivančič

Obiskovalci si bodo lahko ogledali prenovljeno Avtobusno postajo Koper, delo arhitekturnega biroja Omnia arhing. Cilj prenove je bila posodobitev z uvedbo prostorskih, prometnih in funkcionalnih izboljšav ene izmed ključnih vstopnih in izstopnih točk mesta Koper.

 

03 AP Koper 2022 Omnia arhing foto Miran Kambic
Avtobusna postaja Koper, Omnia arhing, Foto: Miran Kambič

Na ogled bo tudi Palača Sabini-Grisoni, ki je nastala s prezidavami več starejših stavb iz 18. in 19. stoletja. Prenovljena palača zadostuje vsem sodobnim prostorskim in statičnim zahtevam, hkrati pa so v palači ohranjeni kakovostni zgodovinski elementi in nekatere od odkritih stenskih poslikav.

04 Palaca Sabini Grisoni 2022 BIRO 42 doo foto Ales Rosa
Palača Sabini Grisoni, Biro 42, Foto: Aleš Rosa

V sklopu festivala bo predstavljen še projekt Marjetka na morju, kjer gre za prenovo stare trietažne istrske hiše v tri manjše samostojne bivalne enote. Prostor je oblikovan tako, da si ga obiskovalec bolj zapomni, doživi in izkusi.

05 Marjetka na morju 2021 Ana Gruden foto Vid Rotar
Marjetka na Morju, Ana Gruden, Foto: Vid Rotar

Ogledi stavb ponujajo obiskovalcem osebno izkušnjo v arhitekturi in razkrivajo zgodbe o procesu načrtovanja, izvajanja in uporabe stavb. Ogledi so brezplačni, obvezne pa so predhodne prijave preko spletne prijavnice.

Več o festivalu in sodelujočih objektih je na voljo tukaj.