Na poti do ogljične nevtralnosti

Podjetje Rokava d.o.o. je prisotno v vsakdanu vsakega Primorca, čeprav se tega niti ne zaveda.

Gregor Jenko, direktor podjetja Rokava d.o.o, prokurist v podjetju Salonit Anhovo Kamnolomi d.o.o. in svetovalec v podjetju Salonit Anhovo d.d.,  nam bo pojasnil na kakšen način.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Podjetje vodita skupaj s sodirektorico, gospo Anito Mario Ebenwaldner-Abuja, generalno direktorico podjetja W&P Beton GmbH, ki sodeluje pri strateških odločitvah.

Kako se podjetje Rokava d.o.o. razlikuje od konkurence na področju proizvodnje betona in betonskih izdelkov?

Ena izmed prednosti podjetja je prilagodljivost v proizvodnji betona. Gradbena podjetja, ob vedno bolj zahtevnih projektih, potrebujejo beton v teku celotnega dne, včasih tudi ponoči. Vežejo jih kratki roki izgradnje, kar pomeni, da poteka betoniranje lahko tudi ponoči, ob slabem vremenu, v poletni vročini ipd. Vsem tem posebnim zahtevam pa se je potrebno prilagoditi tako z organizacijo dela, kakor tudi s posebnimi betoni, ki lahko sledijo težkim zahtevam.

Zagotovo pa so izkušnje na področju proizvodnje betona tiste, ki nam omogočajo, da stranki pravilno svetujemo in skupaj z njo najdemo primerne rešitve. Imamo tudi lasten laboratorij in nadzor kakovosti betona, kjer dnevno testiramo vse certificirane betone v redni prodaji in opravljamo testiranja za predpisane betone.

Na področju betonskih izdelkov nudimo betonske cevi, pokrove, stožce, »panetone« in betonske bloke visoke kakovosti. Zadnja leta beležimo veliko povpraševanja na področju betonskih blokov, ki so narejeni po sistemu »lego kock«. Imajo utore s katerimi jih enostavno premaknemo in tako prilagodimo pregradno steno po trenutnih potrebah.

S katerimi izzivi se trenutno soočate na področju proizvodnje betona?

Z evropskimi podnebnimi pravili se Evropska unija zavezuje, da bo do leta 2050 postala ogljično nevtralna. Kar pomeni, da moramo tudi na področju betona slediti smernicam doseganja ogljične nevtralnosti. V letošnjem letu smo začeli s proizvodnjo betona s cementom Neosal, cementarne Salonit Anhovo d.d, ki ima nizkoogljični odtis, kar pomeni, da pri njegovi proizvodnji nastane nižja količina emisij v okolje.

Ta beton je  zelo primeren je za gradnjo masivnih konstrukcij, kjer nižja vsebnost klinkerja prinaša tudi počasnejše sproščanje hidratacijske toplote in torej ustreznejše delovanje cementa. Dobro se obnese pri izdelavi industrijskih tlakov, kjer je zaželeno nizko krčenje betona, in v poletnih mesecih, kjer bi cement v betonu pri višjih temperaturah hitreje vezal, z Neosalom pa je vezanje upočasnjeno.

Kateri so največji projekti, v katere ste trenutno vključeni?

Eden največjih projektov s katerim se trenutno ukvarjamo je zagotovo projekt izgradnje drugega tira. Betonarna v Črnotičah obratuje skoraj v celoti za ta projekt in lahko se pohvalimo, da trenutno uporabljamo nizkooglični beton, ki se odlično obnese. Ravno tako ga uporabljamo za izgradnjo Zdravstvenega doma v Novi Gorici. To gradbišče oskrbuje naša betonarna v Solkanu. Na goriškem je tudi marsikatera klet zgrajena iz našega betona.

Zelo zahteven projekt je tudi izgradnja pokopališča v Ankaranu, kjer se uporabljajo betoni s pigmenti. Med že zaključene projekte pa spadajo Viadukt Glinščica, ki se nahaja v težko dostopni dolini Glinščice, kjer smo betonirali dan in pol brez prestanka, osnovna šola Škofije, garažna hiša Sonce, park Sonce v Kopru in še veliko drugih.

Poleg velikih projektov, iz betonarne v Dekanih, ki je bila v celoti obnovljena leta 2021, oskrbujemo tudi veliko manjših kupcev. Zato je eden ključnih ciljev pri proizvodnji betona tudi hitrost oskrbe.

Kakšne načrte imate za prihodnost?

Predvsem graditi na tem, kar nas razlikuje od konkurence. Izjemni prilagodljivosti voznega parka, kjer bomo vlagali v sistem digitalizacije in optimizacije prevozov, kakovosti betonskih mešanic, s katerimi bomo sledili vedno bolj zahtevnim smernicam na področju uporabe novih materialov, ki so prijaznejši za okolje in vlaganjem v kader z nenehnimi izobraževanji, usposabljanji, in timskim pristopom.

Razvijamo tudi sistem ponovne uporabe betona, ki se vrne z gradbišča in je trenutno gradbeni odpadek. Poteka tudi uvedba nove blagovne znamke Alpacem, ki bo združevala ključne deležnike proizvodnje betona, pod eno blagovno znamko tako v Sloveniji kot v tujini.