Najdražje nepremičnine v Istri

Lani je bila na slovenskem nepremičninskem trgu že drugo leto zapored dosežena nova rekordna raven cen nepremičnin, število sklenjenih kupoprodajnih poslov pa se je zmanjšalo za 5 do 10 odstotkov, kar kaže na postopno ohlajanje trga. V Ljubljani ter širši okolici je bila dejavnost trga hiš precej pod slovenskim povprečjem, v Kopru oziroma Istri pa je bila sploh najmanjša med vsemi obravnavanimi območji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Razmerje cen stanovanjskih nepremičnin med območji, kjer so cene najvišje (Ljubljana, Istra, gorenjski turistični kraji) in pretežno ruralnimi območji, kjer so najnižje, se je lani v primerjavi z letom 2021 nekoliko zmanjšalo, medtem ko so se razlike v cenah zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb še povečale.

Cene hiš so v primerjavi z letom 2012 zrasle za 12 odstotkov, v primerjavi z letom 2015, ko je prišlo do zadnjega obrata cen nepremičnin, pa so bile lani v Sloveniji cene hiš višje za okoli 55 odstotkov, cene zazidljivih zemljišč za stanovanjsko gradnjo pa za okoli 65 odstotkov.

Pričakovana cena za samostojno hišo v bližini Kopra v obsegu 358,1 m2 in z 1.092 m2 zemljišča s pogledom na Koprski zaliv znaša 1.990.000,00 EUR.

Na izjemni lokaciji v centru Portoroža je treba za moderno arhitekturno zasnovano vilo, ki nudi neposreden dostop do središča mondenega mesta ter omogoča lep pogled na morje (z balkonov), opremljeno z vrhunskimi materiali, s savno in z brbotalnikom (jacuzzijem), odšteti 2.000.000,00 EUR.

Cene nepremičnin so z oddaljenostjo od središča večjih mest nekoliko nižje. Pri nakupu moderne, luksuzno opremljene vile z bazenom na Maliji v obsegu 334 m2 in 693 m2 zemljišča s prečudovitim odprtim pogledom na celotno Slovensko obalo, Hrvaško in Italijo je treba odšteti 1.700.000,00 EUR.