Pred barvanjem jajčka pripravimo tako, da jih vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi. Pripravite sol, lonec za barvo in rokavice. Jajca damo kuhat – prelijemo jih s hladno vodo in dodamo žlico soli, da med kuhanjem ne počijo. Dober trik za to je tudi dodatek limone.
Ko so pečeni, jih očistite z gobo in kisom, da se barva čim bolje oprime.
Rožnate pirhe iz pese dobite tako, da zavrete liter vode, dodate žlico soli in v vrelo vodo stresete 800 gramov pese. Ko se mešanica rdeče pese ohladi, dodajte jajca in jih pustite v škatli za jajca, da se posušijo.
Če želite vijolična jajca, jih lahko pobarvate v rdečem vinu. To storite tako, da jajca položite v lonec in nato zalijete s toliko vina, da pokrije vsa jajca, ki jih položite v lonec. Kuhajte na majhnem ognju približno petnajst minut in jih ne obračajte.
Po kuhanju jih pustimo v skledi, da se ohladijo, šele nato jih položimo v škatlo za jajca, da se popolnoma posušijo.
Iz zelenega čaja in listov žajblja lahko dobite svetlo zelene in zelene pisanice. Najprej boste zavreli pol litra vode, v kateri boste skuhali vrečko zelenega čaja in pol žličke zmletih listov žajblja. Jajca boste postavili v ohlajeno raztopino in nato na karton, da se posušijo.
V kombinaciji s špinačo boste dobili temnejša zelena velikonočna jajca. Zavrite liter vode, dodajte žlico soli in ko voda zavre, dodajte pest špinače. Jajca ponovno pustite v ohlajeni raztopini, preden jih položite na karton, da se posušijo.
Več barv pirhov
Modra – vijolično zelje – 2 skodelici zelja + 4 skodelice vode
Rumena – kurkuma v prahu – 2 žlici kurkume + 4 skodelice vode
Rjava – črni čaj ali kava – 3-4 čajne vrečke ali 2 kavni žlički
Ideje in triki za naravno okrasitev
1. Botanični pirhi
Potrebujete: sveže listje (peteršilj, detelja, kopriva, drobno listje…), stare najlonke ali tanko nogavico, škarje in nit.
Kako: na surovo jajce položite vlažen list, da se nalepi, jajce zavijte v najlonko, jo močno potegnite, da list ostane pritrjen, zavežite z nitjo, jajce skuhajte direktno v naravnem barvilu (npr. rdeča čebula, zelje), po barvanju previdno odstranite najlonko in list.
2. Geometrijski vzorci
Kaj potrebujete: gumice (gumice za lase ali majhne elastike), lepilni trak
Kako: ovijte gumice okoli jajc v različnih smereh ali nalepite trakove v vzorce, skuhajte tako jajce v naravni barvi, odstranite gumice ali lepilni trak in bel vzorec bo ostal
3. Risanje z voskom
Kaj potrebujete: svečo ali čebelji vosek, zobotrebec, palčko, tanek čopič
Kako: na čisto kuhano jajce nanesemo vosek, kjer ga ne želimo obarvati, jajce pomočimo v barvo, ko se posuši, vosek nežno stopimo (fen, ročno segrevanje, ) in vzorci bodo ostali v originalni barvi jajca.
4. Tie-dye učinek z robčki in začimbami
Potrebujete: papirnate brisače, različne začimbe (kurkuma, paprika, borovnice, kava), kis in vodo, elastike
Kako: Jajce zavijte v robček, na zunanjo plast potresite različne barve začimb, rahlo poškropite z mešanico kisa in vode ter pustite, da se posuši. Odstranite, ko se popolnoma posuši.
Nič brez čebule
Tradicionalno barvanje velikonočnih jajc vključuje čebulo in najlonke, rezultat pa so klasične velikonočni pirhi. Potrebovali boste čebulne lupine, jajca, najlonke, vrvico in liste različnih zelišč (na primer peteršilja). V lonec damo 2-3 pesti olupkov rdeče čebule in jih zalijemo z vodo.
Narežite koščke najlonke in rastlino, ki jo razporedite po jajcu, nato vse pokrijte z najlonko in zavežite z vrvico. Pripravljena jajca damo v vodo z lupinami in kuhamo deset minut. Pustite jajca, da se ohladijo v loncu, nato odstranite najlonke in rastline.
Za dodaten sijaj so tradicionalno premazani s slanino, lahko pa jih premažete tudi z oljem.