Najprej omenimo star recept, ki ga uporabljajo že naše none, in sicer s čebulnimi olupki. Priporočljivo je, da te zbiramo že v dneh pred Veliko nočjo, če pa smo na to pozabili, lahko olupke tudi kupimo. “Barvo” pripravimo tako, da olupke zalijemo s hladno vodo, dodamo žlico kisa in pustimo stati. Jajca lahko prej okrasimo s cvetjem in jih prekrijemo z najlonom. Nato jih položimo pod olupke, pri tem pazimo, da je v posodi dovolj vode, da so prekrita vsa in jih začnemo kuhati. Kuhajo naj se 10 minut, nato jih lahko še pustimo stati, odvisno od tega, kako intezivno barvo si želimo.
Za rumeno obarvane pirhe lahko uporabimo kurkumo. Na pol litra vode, dodamo štiri žlice kurkume in dve žlici kisa. V mešanico potopimo jajca in jih kuhamo do željene intenzitete barve.
Za vijolično barvo izberemo vino, lahko je refošk ali teran, važno, da ga uporabimo toliko, da prekrije jajca. Kuhama približno 15 minut, nato jih lahko pustimo stati v vinu še nekaj časa.
V primeru kuhanja jajc z rdečim zeljem pa moramo jajca skuhati že prej v vodi. Pol kilograma rdečega zelja pa 40 minut kuhamo v litru vode. Nato počakamo, da se pripravek ohladi in ga odcedimo. V tako pripravljeni vodi nato namakamo kuhana jajca, ki bodo pridobila lepe svetlo modre odtenke.