Nasveti za vrt v aprilu

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mesec marec z razlogom imenujemo Sušec. Zemlja izčrpava zimsko vlago in se začne počasi sušiti. Padavine v Sušču niso obilne, zato v upanju da bo april bolj moker, opravimo dosti saditvenih del v že v začetku meseca. V mnogih vrtovih precej zelenjave že lepo raste, ker letos ni bilo prave zime in posajene rastline niso trpele. Naberemo si lahko lepo solato, radič, koromač,… V SEMENARNI VANJA v Luciji lahko kupimo kvalitetne sadike zelenjave, s katerimi lahko obogatimo vrtne gredice. Izbiramo lahko med različnimi vrstami solate, peteršiljem, zeleno, blitvo, špinačo, rdečo peso, čebulo, in še bi lahko naštevali. Konec meseca lahko na prosto posadimo tudi plodovke. Odločamo se med različnimi vrstami paradižnikov, paprikami, melancani ali feferoni. Gredice morajo biti nujno pognojene, za kar poskrbimo pred sajenjem.

V zeliščnem vrtu je mesec april velikega pomena. Pregledamo, kateri deli rastlin so bili pozimi prizadeti in kateri so odmrli. Vse nezdrave dele rastlin odstranimo in tiste, ki niso pognale, zamenjamo z novimi. Kdor zeliščnega vrta še ni pognojil, lahko vedno doda kakšno organsko gnojilo. V SEMENARNI VANJA v Luciji vam lahko ponudijo zelo širok izbor zelišč in dišavnic, vse od žajblja, sivke, rožmarina, majarona, origana, timijana, bazilike, do melise in pehtrana luštreka.

 

V sadnem vrtu je obrezovanje pri koncu. Tu in tam še najdemo koga, ki še zadnji hip obrezuje oljke. Če imamo pod drevesi travno rušo, v aprilu opravimo tudi prvo košnjo. Vedno smo pozorni na razvoj sadnih dreves in če opazimo kaj nenavadnega, nam lahko v specializiranih trgovinah svetujejo o rešitvah in s predložitvijo izkaznice o opravljenem preverjanju iz FFS bomo lahko kupili primerno fito farmacevtsko sredstvo. Pri uporabi FFS je zelo pomembno da se držimo priloženih navodil.

Tudi okrasni vrtovi so v razcvetu. Zdaj je pravi čas za urejanje cvetličnih korit in gredic. V VRTNARIJI MOŠKON na Parecagu, vam lahko ponudijo širok izbor visoko kvalitetno vzgojenih in pravilno prehranjenih ter vzdrževanih sadik pelargonij, mezabriantemuma, fuksije, tagetesa, ageratuma, zajčkov, surfinij, …

Travne površine moramo zdaj ustrezno pripraviti, da bomo lahko v poletnih mesecih brezskrbno uživali v vsej njeni lepoti. Opravimo prezračevanje, ostranimo mah in pognojimo s specialnimi gnojili za travnate površine. Po opravljenem gnojenju je pomembno, da površino izdatno namočimo.

Očistimo tudi vodne objekte. Po potrebi zamenjamo vodo, razsadimo rastline in obsadimo s primernimi rastlinami. Po želji dodamo še kakšno novo ribico.

 

Sašo Mejak