Nataša Pirc Musar kandidatka za predsednico republike

Nataša Pirc Musar, odvetnica, nekdanja informacijska pooblaščenka, novinarka in voditeljica je na novinarski konferenci sporočila, da se podaja v predsedniško tekmo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Moja odločitev je, da kandidiram za predsednico Republike Slovenije,” je na začetku novinarske konference povedala Nataša Pirc Musar in ob tem dodala, da so jo velikokrat prepričevali, da se poda v predsedniško bitko. Zdaj pa se je odločila, da je pravi trenutek: “Nekaj let v meni tli želja, da bi v slovenskem družbenem in političnem prostoru lahko kaj naredila in vloga predsednice republike je takšna, da je pisana meni na kožo,” je dejala in dodala: “Ugotovila sem, da sem v življenju storila veliko in sem trenutno na vrhuncu življenjske moči, stara sem 54 let, tako da lahko storim še kaj za Slovenijo.”

“Nikoli v življenju nisem bila članica nobene politične stranke, nisem želela vstopiti v stranko, da bi dobila kakšno pozicijo. In kot kandidatka za predsednico republike se bom podala z zbiranjem podpisov volivcev,” je svojo odločitev razložila Pirc Musar in ob tem dodala, da je odklonila sodelovanje v Golobovi vladi. “Celo življenje se ukvarjam s temeljnimi človekovimi pravicami in pravno državo. Seveda 10 let na poziciji informacijske pooblaščenke in tudi v zasebni praksi na poziciji odvetnice. In predsedniška funkcija se mi zdi tista pozicija, kjer je treba boj za temeljne človekove pravice in pravne države še posebej poudarjati,” je povedala Pirc Musar. Ob tem je še povedala, da osebno meni, da je pozicija predsednika republike tista pozicija, ki mora v najbolj kritičnih časih povedati jasno in glasno, kar misli, in “zadnji dve leti, ko je bila naša demokracija na stresnem testu, sem se večkrat oglasila. In ni mi žal, da sem se izpostavila.”

“Če bom izvoljena na mesto predsednico republike, ne bom tiho.” je obrazložila Pirc Musar in dodala, da se z drugimi predsedniški kandidati ne bo ukvarjala, želi pa si, da bi bila predsedniška tekma pravična. O financiranju predsedniške kampanje pa je povedala, da zakon o volilni kampanji omejuje donacije fizičnih oseb. Zato bo sama v kampanjo vložila 19 tisoč evrov, kar je tudi zgornja meja, ki jo dovoljuje zakon.

Kdo so podporniki Nataše Pirc Musar?

Nataša Pirc Musar je ob najavi kandidature za predsednico republike predstavila tudi skupino podpornikov. Teh je štirinajst, med njimi pa je sedem žensk in sedem moških. To so: igralka Milena Zupančič, igralka Nataša Barbara Gračner, pevka Alenka Godec, pisatelj Tadej Golob, pravnica Alenka Šelih, novinar in voditelj Slavko Bobovnik, košarkar Boštjan Nachbar, mariborska zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog, sociologinja Biserka Marolt Meden, humanitarka in prostovoljka Anita Ogulin, pravnik in kriminolog Dragan Petrovec, nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar ter nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk.