Znane okoliščine umora v Kobjeglavi

Za kaznivo dejanje umora iz koristoljubja je predpisana kazen zapora najmanj 15 let.

Deli novico s tvojimi prijatelji

2.  aprila  2022  ob  14.31  uri  je  na  OKC PU Koper poklicala občanka in naznanila, da je v vasi Kobjeglava našla mrtvega 57-letnega domačina. Takoj po  sprejetem  obvestilu  je  OKC  PU  Koper  na  kraj napotil policiste in kriminaliste  PU  Koper, ki so na podlagi prvih zbranih obvestil ugotovili, da  je  v  stanovanjski  hiši  res  mrtev moški. Zdravnica je potrdila smrt moškega.  Obveščeni  sta  bili dežurna okrožna državna tožilka ODT Koper in preiskovalna  sodnica  Okrožnega  sodišča  Koper,  ki sta prišli na kraj in skupaj s kriminalisti so opravili ogled.

Preiskovalna  sodnica  Okrožnega sodišča Koper je odredila sodno obdukcijo, kjer  se je potrdilo, da je pokojni umrl zaradi več vbodnih ran in vreznin, povzročenih z ostrim predmetom.

Kriminalisti  so  na  kraju  zavarovali  več  sledi,  ki  so  bile  predmet nadaljnjih  forenzičnih  preiskav  v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju v Ljubljani.  Prav tako so našli in zavarovali tudi različne snovi, za katere je bilo z analizami ugotovljeno, da gre za različne vrste prepovedanih drog (kokain,  heroin,  konoplja  in  konopljini  proizvodi).  Izvedena  je bila obsežna  kriminalistična  preiskava,  policisti  in kriminalisti so zbirali obvestila  tako  v Kobjeglavi kot tudi v sosednjih vaseh, izvedenih je bilo več iskalnih akcij v okolici kraja dejanja.

Na  podlagi do sedaj zbranih obvestil in dokazov je bilo ugotovljeno, da se je  57-letnik  aktivno  ukvarjal  s  preprodajo prepovedanih drog, predvsem državljanom  Italije.  Med odjemalci prepovedanih drog je bil tudi 59-letni državljan  Italije.  Ta  je  zaradi  preteklih  nakupov  in drugih poslov s prepovedanimi drogami pokojnemu Kobjeglavčanu dolgoval večji znesek.

Tekom  preiskave  je bil ugotovljen utemeljen sum, da je 59-letni državljan Italije  izkoristil  zaupanje  pokojnika,  ki  ga  je enako kot v preteklih primerih  tudi  1.  4.  2022  spustil  v  notranjost  stanovanjske  hiše. V prostorih  stanovanjske  hiše  je  očitno  prišlo  do  spora med žrtvijo in osumljencem, ki se je končal z umorom.

Po  dejanju je osumljenec v kuhinji zanetil požar, ki se sicer ni razširil, nato  pa  zapustil  prostore  stanovanjske  hiše ter se po dejanju vrnil na domači naslov na območju Italije.

Pri  preiskavi  kaznivega  dejanja  so kriminalisti intenzivno sodelovali s Karabinjerji  iz  Nabrežine  (Compagnia  Carabinieri  Aurisina (TS), Nucleo Operativo  e  Radiomobile – Aliquota Operativa) in njihovo lokalno policijo (Polizia  Municipale  di Trieste), katerim se posebej zahvaljujemo za hiter odziv in pomoč pri zelo zahtevni preiskavi kaznivega dejanja umora. Odlično sodelovanje  je potekalo tudi med Okrožnim državnim tožilstvom iz Kopra, ki je   od  samega  začetka  preiskave  usmerjalo  predkazenski  postopek,  in pristojnim državnim tožilstvom iz Trsta (Procura della Repubblica presso il Tribunale ordinario di Trieste).

Osumljenec  je  bil  prijet  20.  6.  2022,  ko je bilo ugotovljeno njegovo zadrževanje na območju Slovenije. Še isti dan je bil priveden na zaslišanje k  preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je na predlog državne tožilke odredila pripor.

Za  kaznivo  dejanje  umora  iz  koristoljubja  (po  1. odstavku 116. člena Kazenskega zakonika RS) je predpisana kazen zapora najmanj 15 let.