Natečaj osrednje knjižnice Srečka Vilharja z naslovom “Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo”

Deli novico s tvojimi prijatelji

Koprska knjižnica Srečka Vilharja letos praznuje okroglih 70 let, zato so se odločili za popolnoma nov projekt, in sicer natečaj za mlade, ki so ga s pomočjo glasovanja, ki je potekalo na družabnih omrežjih koprske knjižnice, poimenovali »Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo«. Natečaj so napovedali z včerajšnjim gostovanjem Gorana Vojnovića, ki je dijakom predstavil svoj maturitetni roman Figa.

Pogovoru so se pridružili dijaki Gimnazije Koper, Srednje tehniške šole Koper, Srednje poslovno-ekonomske šole Koper in Gimnazije Nova Gorica, ki so pod mentorstvom svojih profesorjev pisatelju postavili nekaj vprašanj. V okviru mature, ki jih čaka, namreč berejo prav knjigo Figa. Pogovor je potekal virtualno in bil v živo predvajan na Facebook spletni strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Pogovor si lahko danes ogledate tudi na njihovi spletni strani www.kp.sik.si.

K projektu Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo, sta poleg omenjenih srednjih šol pristopili še Kulturno društvo Gajbla in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem. Natečaj bo potekal med 20. januarjem in 1. septembrom. V natečaju bodo lahko sodelovali vsi, stari med 15 in 25 let.

Pozivajo vse, ki želijo sodelovati, da pošljejo svoje kratke zgodbe na temo Po poti v prihodnost na naslov po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com od 20. januarja dalje pošljete s pripisom »Za natečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo«.  Vsebovati mora tudi osebne podatke, in sicer ime, priimek, naslov, datum rojstva, e-mail naslov in telefonsko številko.  Kratke zgodbe, dolge do 10 strani, bodo na zgoraj omenjeni naslov sprejemali do 1. septembra.

V okviru projekta bo Kulturno društvo Gajbla (Samanta Kobal) izvedlo štiri delavnice kreativnega pisanja in kreativnega branja, ki bodo potekale 2. in 3. februarja oziroma 9. in 10. februarja, ob 17. uri, preko Zoom konference. Vsi, ki se bodo želeli delavnic udeležiti, se  bodo morali prijaviti na isti e-mail naslov.

Udeleženci natečaja boste razdeljeni na dve skupini, od 15 do 19 let in od 20 do 25 let. Najboljši zgodbi bosta objavljeni na naši spletni strani, poleg tega bosta nagrajenca svoji zgodbi lahko predstavila javnosti, in sicer na literarnem večeru, ki ga bomo organizirali v koprski knjižnici. Med drugim bo nagrajenca čakalo tudi majhno presenečenje.

Samanta Kobal je o projektu in delavnicah povedala: »Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo je projekt, ki temelji na ustvarjalnosti mladih ter izražanju lastnih misli, pogledov, idej skozi pisave – kratke zgodbe. A tako kot nobena stvar v življenju ni ograjena od ostalega sveta, je tudi pisanje vpeto v najrazličnejše svetove, ki se izražajo skozi različne, nove, individualne, skupinske … vsebine. In prav zaradi tega, da spoznamo in začutimo, kateri vsi svetovi se pretakajo v nas in izven nas, bo natečaj ponudil štiri ustvarjalna srečanja na ustvarjalnih delavnicah pisanja, na katerih bomo preko gledaliških, pripovedovalskih in gibalnih metod in tehnik odkrivali svojo brezmejno ustvarjalnost, ki jo boste, mladi ustvarjalci, kasneje prelili na papir v obliki kratke zgodbe. Delavnice ustvarjalnega izražanja bodo s svojo vsebino prebujale speče Trnuljčice v nas, tistim že prebujenim iz dolgega sna pa pomagale širiti in oplajati domišljijske svetove z namenom, da se ideje kot črke zavrtinčijo v iskriv in čaroben ples na še nepopisanem listu. Od spečih idej do plesa črk bomo prišli s pomočjo najrazličnejših vaj s področja pisanja, gledališkega ustvarjanja, gibalnih in pripovedovalskih tehnik.«