Neurje v južni Sloveniji

Jug Slovenije je danes zajelo močno neurje. Ljudje so se borili tako s poplavljanjem morja, močnim viharjem kot tudi s snegom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Agencije za okolje RS izdala je za torek zjutraj izdala opozorila za območje slovenske Istre. Opozorila se nanašajo na visoko plimo in močno burjo ter poplavljanje morja. ARSO je izdal tudi oranžno vremensko opozorilo zaradi sneženja. Najprej je bilo oranžno vremensko opozorilo za danes izdano za celotno južno polovico države, trenutno pa je samo za jugozahodni del Slovenije, in sicer zaradi burje, medtem ko za preostalo Slovenijo velja rumeno opozorilo.

Po nižinah večinoma ostaja kopno, je pa prvič letos obilneje zasnežilo sredogorje. Trenutna višina novega snega:  Vršič 31 cm Pavličevo sedlo in Vogel 24 cm Predel 21 cm Zelenica in Rudno polje 20 cm Blegoš in Sviščaki 19 cm Korensko sedlo 17 cm Krvavec in Pasja ravan 14 cm”, so zapisali na svojem Twitter profilu.

”Sneg se ponekod že oprijemlje cestišč! Nekaj snega je zapadlo na območju Postojne, sneži na Koroškem, na cestah čez prelaze Ljubelj, Korensko sedlo in Jezerski Vrh priporočamo verige. Na cestah so plužne in posipalne skupine zato pričakujte ponekod upočasnjeno vožnjo. Prilagodite hitrost, varnostno razdaljo in seveda vozite strpno in previdno!” je zapisal Promet.si, in ob tem opozoril vse voznike.

Ob jutranji plimi je gladina morja bila močno povišana, morje pa je poplavljalo v višini okoli 60 cm, so zapisali na ARSO. V dopoldanskih urah se je gladina morja prehodno znižala, ampak se bo ob večerni plimi med 20. in 22. uro gladina morja ponovno povišana. Morje se bo razlivalo po nižjih delih obale, predvidoma do višine okoli 20 cm.

Rt Madona v Piranu je bil najbolj izpostavljen danes ob burji, ko je morje bilo močneje vzvalovano. Pričakuje se, da bo tudi v sredo ob jutranji plimi med 7. in 10. uro morje poplavilo nižje dele obale, predvidoma v višini 20 do 40 cm. Tudi v četrtek se bo ob jutranji plimi okoli 9. ure morje še razlivalo po najnižjih delih obale.

Težave v prometu povzroča burja, ki bo do sredine noči na izpostavljenih legah v sunkih dosegala hitrost okoli 120 kilometrov na uro.
Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja.
Na regionalnih cestah Razdrto – Podnanos – Manče – Vipava, Vipava – Ajdovščina, Selo – Vogrsko – Ajševica in Ajdovščina – Selo velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja, piše Promet.si.

Na vipavski hitri cesti je zaradi prevrnjenega kombiniranega vozila s prikolico zaprt prehitevalni pas med Vipavo in Ajdovščino proti Vrtojbi, Italiji.