Nov davek na vikende: Kaj nepremičnino določa za počitniško?

Hrvaška davčna uprava je pozvala vse lastnike nepremičnin, da do 31. marca oddajo vlogo, v kateri morajo navesti, katere nepremičnine uporabljajo za svoje dopustovanje. Če tega ne storijo, je dolžnost in odgovornost mest in občin, da to storijo za njih, piše Glas Istre. V začetku leta je namreč na Hrvaškem začela veljati novela zakona o davku na počitniške hiše, po katerem je za pobiranje te dajatve zavezano vsako mesto oziroma občina.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kot smo že pisali, je skoraj polovica občin in mest na Hrvaškem letos zvišala davek na počitniške hiše in apartmaje, pri tem jih je 50 uvedlo najvišjo možno obdavčitev. Počitniške hiše so bile doslej obdavčene do največ dva evra na kvadratni meter, po novem pa davek lahko znaša do pet evrov na kvadratni meter. Med lastniki počitniških hiš je tudi veliko Slovencev.

Višji davki na vikende na Hrvaškem

Slovenci so po neuradnih podatkih lastniki več kot 110.000 nepremičnin na Hrvaškem, med katerimi jih je največ na obali. V letu 2023 so po podatkih hrvaške davčne uprave kupili nekaj manj kot 3400 nepremičnin. Leta 2022 so jih okoli 3300, leta 2021 pa okoli 2300.

Katere nepremičnine se štejejo za počitniške?

Počitniška hiša je po hrvaški zakonodaji vsaka stavba, del stavbe ali stanovanje, ki se uporablja občasno ali sezonsko. V skladu s tem se za počitniško hišo ne šteje nepremičnina, ki se uporablja vse leto, ne glede na to, ali jo lastnik uporablja za bivanje ali jo daje v stalni najem, pa tudi ne nepremičnina, primerna za stanovanje, ki se sploh ne uporablja.

Informacije o tem, ali se nepremičnina šteje za počitniško hišo, so dostopne na hrvaškem ministrstvu za finance. Lastniki morajo podatke o počitniški hiši, potrebnih za določitev davka, kot sta lokacija in uporabna površina, dostaviti pristojnim organom lokalne samouprave do 31. marca. Za nepredložitev teh podatkov so predvidene globe, ki znašajo od 10 do 660 evrov za fizične osebe in od 260 do 3310 evrov za pravne osebe.

“Da lahko nekdo dokaže, da hiše ne uporablja za dopust, mora imeti na tem naslovu dokazilo o bivanju in na isti naslov prejemati račune komunalnih podjetij, morda najbolj zanimiva pa je tretja določba, ki dokazuje, da tam živite. Gre za potrdilo splošnega zdravnika, iz katerega bo razvidno, da tam živite in k njemu prihajate na preglede,” je o tem, kako se je hrvaška država zavarovala pred morebitnimi utajami davkov, za Glas Istre pojasnil lastnik nepremičninske agencije Imperium Immobiliare Filip Brkan.